Szédítő hegycsúcsok a nappaliból

  1. májusa – a Mount Everest lábánál két hegymászócsapat vágott neki a csúcs meghódításának. Fel is értek a Föld legmagasabb pontjára, ám az úton visszafelé a természet közbeszólt, és a hegy történetének addigi legkegyetlenebb hóvihara zúdult rájuk. Kezdetét vette a harc a túlélésért: a megtörtént eseményeken alapuló Everest című film január 20-tól már DVD-n is kapható!

A film igaz történetet, az 1996. május 10-én bekövetkezett Mount Everest katasztrófát dolgozza fel, követve a két expedíció résztvevőinek sorsát. A január 20-tól DVD-n is kapható katasztrófafilm szembesít a hegy nagyságával, végeláthatatlanságával és mindent elsöprő erejével, érzékletessé téve a hegymászók bőrig hatoló félelmét, kiszolgáltatottságát, fáradtságát, de a szenvedélyt is, ami rendületlenül viszi őket előre. És persze kérdés az is, ki éli mindezt túl?

A színészek maguk is úgy nyilatkoztak, hogy fizikailag nagyon megterhelő volt a forgatás, extrém helyzetekből akadt bőven, amikor fázni kellett, tényleg fáztak, de ez kellett ahhoz, hogy hitelesen ábrázolják, milyen körülmények között élték át a tragédiát a hegymászók.

Jake Gyllenhaal az egyik expedíció vezetőjét, Scott Fishert játsza, és azt nyilatkozta, számára igazán inspiráló volt megismerni a karaktere életfilozófiáját, személyiségét. Fisher egyik híres mondása, hogy az attitűd és nem a magasság teszi a hegymászót. Josh Brolin, aki Beck Weathers hegymászót jeleníti meg, úgy fogalmazott, hogy a forgatás során tulajdonképpen „egy kicsi színészkedés és jó sok tapasztalás” volt, amit csinált. Előfordult, hogy ő is komolyan féltette a testi épségét, de ilyenkor emlékeztette magát, hogy a résztvevők mindezt valóban átélték. „Amire az agy képes érzelmek hatására, amikor már tényleg majdnem halott… abban van valami megfoghatatlan, nem tudod megragadni, de ott van” – nyilatkozta az Outside Magazine-nak a színész.

 

A Rob Hall expedícióvezetőt játszó Jason Clarke szerint az Everest mindenki számára egy metafora, bolygónk legmagasabb pontja tükrözi mindazt, amit el akarunk érni, hiszen, ha feljutsz, a csúcsra jutsz. Lebilincselő képsorok, gyönyörű és egyben felkavaró látvány, hiteles alakítások, pattanásig feszült helyzetek és a szenvedély által táplált küzdelem a végsőkig – ez az Everest, melyet január 20-tól mindenki otthonában is élvezhet!