Százmillió a fővárosi cégek tavalyi, a migrációval kapcsolatos intézkedéseire

Mintegy százmillió forintot biztosítanak a fővárosi cégeknek a tavalyi, budapesti migrációs helyzettel kapcsolatban felmerült intézkedéseikre – döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

    A tranzitzónák létrehozása és működtetése során felmerült többletköltségek megtérítése érdekében 97 millió 766 ezer forint forrást biztosít a fővárosi önkormányzat a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt., Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., a FŐKÉRT NZrt., a Fővárosi Vízművek (FV) Zrt. és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) részére.
    A migrációs helyzet kezelésére az FCSM 18,6 millió, az FKF 64 millió, a FŐKERT 6,3 millió, az FV 1,3 millió forint kap. Ez összesen több mint 90 millió forint.
    A FÖRI – mint az elfogadott javaslatban írták – kiemelt szerepet vállalt a 2015. évben fellépő migráns helyzet kezelésével kapcsolatban: közterület-felügyelői 24 órás szolgálatot teljesítettek a tranzitzónákban, ahol feladatuk a közrend és közbiztonság megteremtése, fenntartása, a segítségnyújtási, irányítási és logisztikai feladatok koordinálása volt.
    A meghatározott feladatokat elvégezték, és a FÖRI kiadásai összesen 7,5 millió forintot tesznek ki.
    A menekültek szállítási költségeire a fedezetet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORDFK) biztosította a BKV Zrt. részére.
    Bolla Tibor, a társaság vezetője közölte, a BKV mintegy 200 millió forintot költött migránsok szállítására, ezt az ORFK megtérítette.
    A javaslatot egyhangúlag támogatta a testület.

Forrás:MTI