SZAVAK NÉLKÜL

 A Cinenuovo Kft bemutatja: SZAVAK NÉLKÜL  lengyel film (2013) Eredeti cím: Chce sie zyc Főszerepben: Dawid Ogrodnik Rendezte: Maciej Pieprzyca Hossza: 112 perc Korhatár: 12 MOZIPREMIER: 2014. október 30.


A Cinenuovo Kft bemutatja:
SZAVAK NÉLKÜL
lengyel film (2013)
Eredeti cím: Chce sie zyc
Főszerepben: Dawid Ogrodnik
Rendezte: Maciej Pieprzyca
Hossza: 112 perc
Korhatár: 12
MOZIPREMIER: 2014. október 30.

A film eddig 12 különböző fesztiváldíjat nyert, többek között a Montreali és Seattle-i Fesztiválok fődíját.

 

 

Rövid tartalmi ismertető:

Mateusz egy fiatal fiú, aki 26 éve tolószékben él, és nem tud kommunikálni senkivel, mert agyi sérülése miatt a beszédre képtelen. Egy orvos ki is mondja róla az ítéletet: nem érdemes foglalkozni vele, mert nem több ő, mint egy növény. Ám Mateusz belül mindent átél. Ugyanolyan érzelmei vagy indulatai vannak, mint bárkinek. Nem adja fel a küzdelmet, próbál kommunikálni a környezetével, és be akarja bizonyítani, hogy ő nem egy növény, hanem nagyon is EMBER.

 

Hosszabb tartalmi ismertető:

Mateusz születésétől fogva tolószékben él és kommunkálni sem tud környezetével, mivel agyi sérülése miatt beszédre képtelen. Egy orvos ki is mondja róla az ítéletet: nem érdemes foglalkozni vele, mert nem több ő, mint egy növény. Édesanyja nem hiszi ezt, mivel érzi, hogy a fia igenis ember. Valóban, Mateusz belül mindent átél, ugyanolyan érzelmei és indulatai vannak, mint bárkinek. Véleménye van a világról, és meg is fogalmazza gondolatait (mi nézők halljuk is a filmben), csak éppen kimondani nem tud semmit.

Mateusz édesapja szintén a fia pártján áll. Nem törődvén az orvosi véleményekkel, ugyanúgy szeretettel bánik sérült fiával, mint másik két ép gyermekével. Mateusz számára édesapja egy igazi varázsló, aki derűjével és optimizmusával beragyogja a család életét.

Múlnak az évek, az édesapa meghal, az édesanya öregszik, és már nem tudja Mateuszt ellátni. A fiú egy sérült emberekkel foglalkozó intézetbe kerül, ahol először nem érzi jól magát, de később itt találkozik egy önkéntes segítő lánnyal, akibe szerelmes lesz. Természetesen  SZAVAK NÉLKÜL, hiszen az érzéseit továbbra sem tudja elmondani, ám a lány mégis felveszi vele a kontaktust.

Mateusz már 26 éves, és még mindig az intézetben él, amikor az intézetbe érkezik egy fejlesztő pedagógus, aki érzi, hogy a fiú kommunikálni akar vele. A pedagógus nem hisz abban, hogy Mateusz képtelen lenne a kommunikációra, ezért elkezd foglalkozni a fiúval.

És innentől kezdve, 26 év után Mateusz élete teljesen megváltozik…