Szárazföldi hadművelet- Az egyiptomi külügyminiszter a Hamászt okolja a gázai áldozatok miatt

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter egy csütörtökön tett kijelentésében a Hamász szélsőséges palesztin szervezetet okolta az utóbbi napok gázai áldozatai miatt – jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség.

    “Legalább negyven palesztin lelket mentett volna meg a Hamász, ha elfogadta volna az egyiptomi kezdeményezést” – közölte Sukri egy böjttörő vacsorán, amelyet a külügyminisztérium adott egyiptomi szerkesztőknek a ramadán alkalmából. A diplomácia vezetője az Egyiptom által hétfőn tett tűzszüneti javaslatra célzott, amelyet Izrael mellett Mahmúd Abbász palesztin elnök is elfogadott.
    A Gázai övezetet uraló Hamász elutasította a tervet, mondván, hogy az nem veszi figyelembe a szervezet által megszabott feltételeket. Az iszlamisták azt is sérelmezték, hogy Kairó őket megkerülve folytatott tárgyalásokat az azonnali fegyvernyugvást célzó kezdeményezésről, s őket hivatalos úton nem is értesítette. Ez utóbbi állítást Sukri egy korábbi nyilatkozatában valótlannak minősítette.
    Csütörtökön magas rangú palesztin és izraeli tisztségviselők érkeztek Kairóba, hogy a gázai tűzszünet feltételeiről közvetett tárgyalásokat folytassanak. Abbász és a palesztin egységkormány külügyminisztere, Rijád al-Máliki mellett a Hamász politikai szárnyának több vezetője is az egyiptomi fővárosban tartózkodott. Az izraeli delegáció tagjai között volt a Shín Bet belbiztonsági szervezet feje és a védelmi minisztérium biztonságpolitikai szárnyának elöljárója is.
    Abbász és az egyiptomiak megállapodtak abban, hogy mindenekelőtt tűzszünetnek kell életbe lépnie, s hosszú távú megoldást irányzó tárgyalásokat csak azután folytatnának a szemben álló felek. A Hamász azonban ezzel nem értett egyet, s az iszlamisták kijelentették, hogy nem lesz fegyverszünet addig, amíg Izrael nem teljesíti a szervezet feltételeit. Ezek között szerepel a Gázai övezet blokádjának feloldása és több tucat palesztin fogoly szabadon engedése.
    A kairói tárgyalások végül nem vezettek célra, és Izrael a késő esti órákban megindította szárazföldi hadműveletét az övezetben. Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a BBC arab nyelvű adásának nyilatkozva “ostoba hadműveletnek” nevezte az izraeli offenzívát, s kijelentette, hogy nem fog sikerülni a gázaiak megfélemlítése, akik szilárd álláspontját minden támadás tovább erősíti.
    Egyes egyiptomi szakértők szerint a tűzszüneti kezdeményezés megbukása mögött Katar áll, amely mindent elkövet azért, hogy az észak-afrikai ország térségbeli politikai jelentőségét csökkentse. Katar és Kairó között megromlott a viszony, amióta az egyiptomi hadsereg tavaly nyáron megbuktatta az iszlamista Mohamed Murszi elnököt.
    A Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség mozgalmat támogató Katar menedéket nyújt a Hamász egyes vezetőinek is. Katari hivatalos források szerint az olajban gazdag Öböl-menti állam 500 millió dolláros segélyt ajánlott fel a gázaiaknak, s csütörtökön jelezte, hogy átvenné Kairó közvetítő szerepét.

Forrás:MTI