Szalayt feldobta a bátorságpróba

Bátorságpróba. Így lehetne röviden jellemezni az Africa Race ötödik szakaszát As Sakn és Dakhla között. Az átlagsebesség meglehetősen magas volt (körülbelül 130 km/óra), viszont a pálya, mint általában, ezúttal is rejtett csapdákat. Amelyeket ezen a napon a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős sikeresen elkerült, így újfent begyűjtött egy második helyet. 
Immár menetrendszerűen. Ötből negyedszer. 
Az Opel Mokkával autózó magyar kettős a navigátor leleményességének köszönhette, hogy  megelőzte az előző napon győztes Michel Turon Barrerét, s egy ideig az élen autózott. A kék Buggy ugyanis eltévedt, s bár néhány száz méterig Szalayék mentek a porában, a navigátor rájött, hogy rossz az irány, így egérutat nyertek.
„Köves, gyors szakasz volt, még élvezetesnek is mondanám, ha nem lett volna helyenként nagyon alattomos. Mentünk nyolc kilométert full gázon, majd hirtelen állóra kellett fékezni az autót, mert két akkora gödör volt előttünk, hogy ha abba belemegyünk, bukfenc lett volna a vége. Újabb öt kilométer, megint egy csapda – szóval nagyon észnél kellett lenni” – mondta Szalay, aki nem sokkal a szakasz vége előtt elkeveredett néhány száz métert, s akkor a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser megelőzte őt. A célba már így érkeztek meg – vonatozva, az Opel Mokka a kék Buggy porában.
Ez azért több, mint inspiráló. Szalaynak fülig is ért a szája a célban.
„Most fel vagyok dobva, úgyhogy nem érzem azt, amit máskor a versenynek ebben a szakaszában, nem várom a szünnapot. Felőlem már most indulhatnánk a következő szakaszra, de tudom, hogy a fiúknak szükségük van a pihenésre, és hogy a Mokkát is tüzetesen át kell nézni, még akkor is, ha eddig kiválóan vette az akadályokat – mondta Szalay, akinek köztudottan van egy fogadása a verseny nagy öregjével, és ötszörös győztesével, Jean-Louis Schlesserrel. A tétet homály fedi, az alku tárgya azonban az: melyikük végez többször a másik előtt a szakaszokon.
Nos, így a szünnap előtt a statisztika azt mutatja, hogy Schlesser 3–2-re vezet. A különmeccs azonban még nincs lefutva, hiszen a verseny neheze csak most jön, Mauritániában.
A kamionos mezőnyben a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kettős az előző napi szakaszgyőzelmet követően ezúttal negyedikként ért célba, az összetettben azonban továbbra is tartja a harmadik pozícióját.
AFRICA RACE
5. nap, As Sakn–Dakhla (össztáv: 782 km, ebből szelektív szakasz: 204.3 km). Autósok: 1. Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi (francia, Schlesser Buggy) 1:42:20, 2. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 6:01 perc hátrány, 3. Loomans, Driesmans (belga, Toyota Hilux) 12:49 p h. Kamionosok: 1. Elisabete Jacinto, José Marques, Marco Cochinho (portugál, MAN) 2:06:42, 2. Tomecek, Moravek (cseh, Tatra) 1:53 p h., 3. Essers, Lauwers, Boerboom (belga, MAN) 4:04 p h., 4. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 7:27 p h.
Az összetettben. Autósok: 1.  Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi (francia, Buggy) 17:00:36, 2. Loomans, Driesmans (belga, Toyota Hilux) 39:59 p h., 3. Sabatier, Rozand (francia, Buggy) 57:17 p h., …6. Szalay, Bunkoczi 2:00:22 ó h. Kamionosok: 1. Tomas Tomecek, Vojtech Moravek 20:03:45

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*