Szalayék visszatértek a sikerük színhelyére

Az első, amit megláttak, Franco Picco kamionja volt, és ez rögtön emlékek sorát indította el bennük. Tizenhárom éve, 2002-ben hatalmas csatát vívtak vele, amiből végül győztesen kerültek ki – a Szalay Balázs, Laklóth Aladár kettős akkor megnyerte a Fáraó-ralit. 

szalay

„Volt olyan szakasz, amelyen egymástól ötven méterre, egymás mellett haladtunk egy hosszú dűnesoron. Egyikünk sem bírt a másik elé kerülni, s csak azért nem mentünk a célig így együtt, mert mi elakadtunk a homokban. Nem sokkal később aztán őket láttuk ásni. Nagy csatát vívtunk, és nagyon boldogok voltunk, hogy megnyertük” – nyilatkozta a Laklóth Aladár, aki hosszú idő után újra beül Szalay mellé, mivel a csapat állandó navigátora, Bunkoczi László továbbra is a rehabilitációját tölti decemberi gerincsérülése után.
Az idei Fáraó-ralin a hétfő a papírmunkáé volt: az Opel Dakar Team részt vett az ilyenkor szokásos adminisztratív és technikai ellenőrzésen. „Mint a kötelező védőoltás a gyerekeknél – át kell esni rajta. De próbáljuk úgy felfogni, hogy ez az első lépés a versenyzés felé” – mondta Laklóth.

Szalay közben versenyzőtársakkal beszélgetett, a régi ismerősökkel, akik keddtől ellenfelek lesznek. Olyan ez itt, mint egy nagy család, mindenki ismer mindenkit, és tudják, annak ellenére, hogy harcolnak egymással, ha baj van, számíthatnak a másikra.
„Az álom-eredmény és a valódi célkitűzés ezúttal nem egyezik, hiszen én mindig nyerni akarok, ez az álmom, de ennyi gyári pilótával a mezőnyben ez egyáltalán nem lesz könnyű, úgyhogy azzal is elégedett leszek, ha a dobogó, vagy a top öt közelébe kerülünk” – mondta Szalay, akinek többek között a kétszeres Dakar-győztes Nasszer al-Attijah, a világkupa-címvédő Vlagyimir Vasziljev, a Dakaron újoncként több szakaszt is nyerő Jazid al-Radzsi, vagy éppen a síugrásban világbajnok Adam Malysz lesz az ellenfele.

Az Opel Mokka egyébként természetesen átment a kötelező technikai ellenőrzésen, egyetlen megjegyzésük volt a technikai ellenőröknek, hogy fel kell frissíteni a bukócső homologizációs lapját, mert történt rajta két apróbb változtatás (rákerült például a fej- és nyakvédő rendszer tartója).
„A versenyláz egyelőre nem kapott el, de felidéződött bennem jó néhány emlék a piramisok láttán. Egyrészt az, amikor először célba értünk a Dakaron és alig tudtunk felmenni a céldobogóhoz vezető dombra, mert már annyira elfáradt az autónk. Másrészt a tizenhárom évvel ezelőtti győzelem, és az, hogy mennyire örültem akkor” – mondta Szalay, aki új, különleges dizájnelemmel ellátott tűzálló cipőben száguld. Bunkoczi Lászlótól kapta ajándékba az ötvenedik születésnapjára, s a hímzés rajta: Fast and Fifty. Vagyis: gyors, és ötven.