Szalayék lendületben!

Az eltévedések és a visszatalálások napja volt a szombati az Africa Race-en – ami azt is jelenti, hogy a navigátorok reflektorfénybe kerültek. Az útvonalat kijelölő „öreg róka” René Metge fel is hívta erre a figyelmet az előző esti versenyzői eligazításon. És ha ő valaminek nyomatékot ad, arra nem árt odafigyelni.

szalay

A navigátorok persze nem tehettek mást, mint hogy ha lehet, még jobban figyeltek, ám a 453 kilométeres szelektív szakasz bizonyos részei így is megtréfálták őket. Ment az össznépi keresgélés – a szélrózsa minden irányából érkeztek a versenyzők a helyes irányt kutatva. A végén persze megoldották a feladatot, de egymást erősítették, és egyben el is bizonytalanították azzal, hogy próbáltak támpontot találni a Szaharában.

Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a hatodik helyen végzett a Remz el Kebir és Dahla közötti szakaszon, az összetettben pedig az autós mezőnyben a nyolcadik pozícióból várhatja a vasárnapi pihenőnap utáni folytatást.

„A navigáció eddig is fontos volt, de ma kifejezetten főszerepet játszott. Mi is elkeveredtünk néhányszor, vagy nem is elkeveredtünk, csak megszűnt az út, amin mentünk. Keresgélni kellett a párhuzamos nyomok között, hogy merre tovább, de szerencsére általában gyorsan ment. Sok autót láttunk szembe jönni, szinte mindenki kolbászolt, hatalmas volt az összevisszaság a pályán. Mi összességében jól teljesítettünk ezen az alapvetően gyors, de néha nagyon sziklás és köves pályán – még úgy is, hogy ma is meg kellett állnunk egyszer defektet cserélni. Ez volt talán a legnagyobb nehézség, mert miközben dolgoztunk az autón, hárman-négyen is megelőztek, azok, akiket korábban nagy csatában magunk mögé utasítottunk, és ez mindenképp holtpontot jelentett” – nyilatkozta Szalay, majd még hozzátette, az eredmények is azt mutatják, hogy javuló szériában vannak, s reméli, hogy ez így is marad, és javulnak tovább.

A mostani hatodik hely már biztató, és az éllovasok is lőtávolon belül vannak. S hogy miként látta ezt a navigáció szempontjából meghatározó napot az Opel Mokka jobb oldali ülésében helyet foglaló navigátor, Bunkoczi László?
„Nagyon lobogós szelektív szakasz volt, itt kicsit nem lehetett tévedni, csak nagyot. Sok párhuzamos út volt egymástól csekély távolságra, itt ha elrontottál valamit, azt nagyon elrontottad. Szerencsére mi viszonylag jól jöttünk ki ebből a játékból, kár, hogy egy defekt ma is megnehezítette az életünket. Úgy gyűjtjük már ezeket a defekteket, mint a másodikos fiam a futballkártyákat, úgyhogy lehet, jobban be kell osztani a gumikat, mert így nagyon nagy hátrányba kerülünk” – mondta Bunkoczi, aki most kimondottan nem örül, hogy szünnap következik, mert úgy érzi, éppen most kezdtek lendületbe jönni. Reméli, meg is marad ez a lendület.
A mezőny másik magyar egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió ezúttal is nagy csatát vívott a többi monstrummal, és a negyedik helyen ért célba a szakaszon. Az összetettben is ebből a pozícióból várja a folytatást.
AFRICA RACE

5. szakasz, Remz el Kebir–Dahla(össztáv: 695 km, ebből szelektív szakasz: 453 km). Autósok: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 3:59:14, 2. Grigorov, Elagin (orosz, Oscar) 1:40 perc hátrány, 3. Serradori, Haquette (francia, Proto) 4:48 p h., ...6. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 19:14 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 4:30:27, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 1:29 p h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 13:43 p h., 4. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 14:31 p h.Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 5:18:27, 2. De Sousa (portugál, KTM) 42:02 p h., 3. Neszterova (kazah, Husqvarna) 42:08 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov 18:33:08, 2. Thomasse, Larroque 27:43 p h., 3. Serradori, Haquette 41:18 p h., …8. Szalay, Bunkoczi 1:45:36 ó h. Kamionosok: 1. Anton Shibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 18:47:18, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin 1:02:26 ó h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho 2:12:20 ó h., …4. Kovács, Czeglédi, Ács 3:41:22 ó h.. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 21:28:25, 2. Nifontova (orosz, Husqvarna) 2:15:42 ó h., 3. Agoskov (orosz, KTM) 2:19:03 ó h.