Szalay is kátyúvadász

szalay_1Az úthibák feltérképezését, és azok hatékony kijavítását segíti a Generali által elindított új, kátyúfigyelő rendszer. A „Kátyúvadász” elnevezésű webes és okostelefonos alkalmazás segítségével az autósok feltölthetik az őket leginkább zavaró kátyúk fotóit egy, a kátyú GPS-koordinátáit is mutató térképre, megadva azok méretét és állapotát.

A kátyúfigyelő alkalmazás célja, hogy az autósok és a közútkezelők számára képet nyújtson az utak aktuális állapotáról. Így egyrészről figyelmezteti az autósokat, mely utakon kell jobban odafigyelniük, másrészt segíti az útkarbantartók munkáját. A szokatlanul kemény és elhúzódó tél nyomot hagyott az utakon: becslések szerint csak a fővárosban 5-700 új kátyú keletkezik naponta, amire nyilván megoldást kell találni, s nem is mindegy, milyen sorrendben.

A kezdeményezéshez csatlakozott a sivatagi versenyekről jól ismert terepralis, az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs is.

„Noha a versenygépek kis túlzással mindent kibírnak, az utcai autókkal már más a helyzet, azokra jobban kell vigyázni. A kátyúvadász kezdeményezés ebben segít: az alkalmazás segítségével nyomon követhetjük az utak állapotát, és hatékony eszközt jelent az autósok és a közútkezelők közötti információáramlásban, amely által ők a legaggasztóbb kátyúkkal kezdhetik a munkát. Ezzel nemcsak az utak állapota, hanem a közlekedés biztonsága is jelentősen javul, márpedig ennél fontosabb nincsen. A Dakaron számtalanszor bebizonyosodott: nincs leküzdhetetlen akadály, ha az autód ép. A közúton is így van ez, ezért kell minden lehető módon vigyáznunk az autónk épségére. Örömmel állok az olyan kezdeményezés mellé, amely az autók és az autósok biztonságát növeli az utakon” – mondta Szalay Balázs, aki mindenféle utakkal szembetalálta már magát a pályafutása során, hiszen 12 alkalommal állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepraliviadalán, a Dakaron.

A kezdeményezésről bővebben: www.katyuvadasz.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*