Száguldás és biztonság- doktorok a színpadon

Július 25-én ismét feldübörögnek a motorok a Hungaroringen, hogy kezdetét vegye a 29. magyar nagydíj. A sebesség közelgő, „piros betűs” ünnepe alkalmából dr. Tordai István, a SportVerda műsorvezetője, Kolozsvári Antal, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora, valamint dr. Sütő Enikő mesélt Szabó Róbertnek, az Autó-Motor főszerkesztőjének autós élményeikről. Az Árkádban megrendezett eseményen több Forma-1-es jegy is gazdára talált.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

Van, aki nem szeret száguldani

Sütő Enikő egyike azoknak, akik egyáltalán nem szeretik a száguldást. „Számomra ti ufók vagytok.” – szögezte le az egykori modell autórajongó beszélgetőtársaival kapcsolatban. Enikő nemrég a SportVerda című autós műsorban szerezhetett behatóbb ismereteket arról, milyen a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum csúszós útfelületein szlalomozni. 15 perc után azonban vége lett a rendhagyó körözésnek, mivel az autóban furcsa szag kezdett terjengeni. Mint utólag kiderült, a riadalmat egy behúzva maradt kézifék okozta. „Ezzel együtt nagyon sokat tanultam ott, és ezek az ismeretek később automatikusan előjöttek egy rázós helyzet során.” – tette hozzá Enikő.

Az profik is meginognak

Kolozsvári Antal, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora szerint nem kell szégyellni, ha valakin kifog a tanpálya trükkös felülete: „Bizony, még egy 33 éves gyakorlattal rendelkező buszvezető is nagyokat ámult, milyen meglepő reakciókra képes a több tonnás monstrum, amit mindennap vezet. Még szerencse, hogy nálunk ezt biztonságban, kockázatmentesen tapasztalhatta meg.”  – mesélte az instruktor. A tanpályán olyan körülményeket lehet teremteni, amelyekkel a mindennapokban ritkán találkozunk, ám ha akkor felkészületlenek vagyunk, könnyen bajba kerülhetünk. „Soha ne hajtsunk gyorsabban, mint ahogy az őrangyalunk repül.” – szögezte le Kolozsvári Antal, aki a tanpályás kurzusokon részt vevő 40 ezer emberből 15 ezret személyesen oktatott.

Gyorsan, de okosan

Tordai István már számtalan bivalyerős autót vezetett, de gyorsan csak műsora kedvéért hajt: „A tévéképernyőn keresztül egy viszonylag nagy sebességgel haladó autó is lassúnak tűnik, ezért a látványos jelenetekhez muszáj nagy tempóval mennünk. Ezt azonban természetesen mindig zárt területen tesszük, ügyelve a biztonságra.” – árulta el a műsorvezető, akinek szavai Szabó Róbertnél is nagy tetszést arattak: „Hamarosan rengeteg gyors autót láthatunk a Hungaroringen, de nem szabad elfelejteni, hogy a sebesség hajhászásának csak biztonságos körülmények között van értelme. A vezetési tudásunk elmélyítésével pedig nagyobb eséllyel úszhatjuk meg a váratlan, veszélyes helyzeteket.” – tette hozzá az autós lap főszerkesztője.

Irány a Hungaroring!

A beszélgetés alatt és után, az érdeklődők egy Forma-1-es kvíz helyes kitöltésével sorsoláson vettek részt, mellyel jegyeket nyerhettek a Hungaroringen megrendezésre kerülő magyar nagydíjra.