Szabolcsban 82,5 százalékra nő a szennyvíz-közmű ellátottság

A nemzeti fejlesztési programban 82,5 százalék arányúra nő a lakosság szennyvizes közművel való ellátottsága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

    A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyilvánosságra hozott adatai szerint jelenleg a Nyírségben élő mintegy 550 ezer lakos 67,5 százaléka jut korszerű szennyvízelvezetési és tisztítási lehetőséghez.
    A 229 szabolcsi település közül most 111 rendelkezik csatornahálózattal, a szennyvíztisztító telepek száma pedig 51.
    A következő években 187-re nő majd a csatornázott települések száma a Nemzeti települési szennyvízelvezetési és tisztítási program megvalósításának eredményeként.
    Európai uniós és hazai támogatással 2007 és 2014 között nyolc kistérség 14 településén, több mint 46 ezer lakosnak már megépült a csatornarendszer, 5 tisztítóteleppel. A beruházások értéke 18,8 milliárd forint volt.
    A program keretében folyamatban lévő fejlesztések 19 szabolcsi agglomeráció 36 települését érintik. Az együttesen 34 milliárd forint értékű fejlesztéssel csaknem 68 ezer ember jut szennyvízi közműves ellátottsághoz. Az új csatornahálózat 17 szennyvíztisztító telephez csatlakozik majd.
    Előkészítés alatt van további 11 beruházási és rekonstrukciós projekt, amely 11 körzet 38 településén valósulhat meg. Az ott lakók száma megközelíti az ötvenezret.
    Ezeken a településeken a tervezett beruházási érték 5 milliárd forint, és a fejlesztés 11 szennyvíztisztító telepet érint majd.
    Szabolcsban a lakosság egynegyede él 2000 alatti lélekszámú településen. Közülük nyolc helyen az Észak-alföldi regionális operatív program támogatásával oldották meg a szennyvízelvezetést és a tisztítást, két településen pedig folyamatban van a csatornázás. A projektek összköltsége hárommilliárd forint.
    A fejlesztések előtt, 2007-ig a szabolcsi települések szennyvízcsatornával való ellátottsága 5-6 százalékkal maradt el az országos átlagtól. A nemzeti program mintegy 60 milliárd forint értékű fejlesztésével viszont felzárkózik a Nyírség a jó mutatóval rendelkező megyék közé.

Forrás:MTI