Szabó Krisztián megnyerte hazai Eb-futamát

Az OXXO Energy támogatott versenyzője, az XLavina Pap Motorsport pilótája, Szabó Krisztián élete talán eddigi legemlékezetesebb versenyét futotta ezen a hétvégén hazai szurkolói előtt, a nyirádi Autocross Európa-bajnoki futamon.

OXXO_Energy_Drink_20130819_3Hazai pályán, többezres hazai szurkolósereg előtt Európa-bajnoki futamot nyerni – ez olyasvalami, ami nagyon kevés versenyző életében adatik meg akár csak egyszer is, nemhogy kétszer! Krisztián számára ez a mostani volt a második, de ugyanúgy örült neki, mint anno az elsőnek. Sőt, a szombati nap nehézségei után még talán egy picit jobban is. Mert hát nem indult épp sétagaloppnak ez a verseny, a többiek is nagyon csipkedték magukat, és Krisz a verseny első napját csak a 10. helyen zárta.

A csapattal este közösen úgy döntöttek, hogy motort cserélnek a buggy-ban, mivel szombaton nem érezték azt igazán harapósnak az egyenesekben. Vasárnap reggel a második előfutamon Krisz egy ragyogó manőverrel, kiváló helyzetfelismeréssel egyszerre két riválisát utasította maga mögé. Kellett hozzá az autó is, hiszen volt egy apró testi kontaktus, de a lengőkar jelesre vizsgázott, bírta a gyűrődést. A harmadik előfutamban Krisz csak 3.-nak fordul az első kanyarban, de az 1. helyen haladó versenyző hibázott, keresztbe állt, így a futamot leintették piros zászlóval. Az újraindítás után már elsőként fordul el Krisz, és magabiztosan behúzza a futamgyőzelmet.

A döntőben a 4. rajtkocka helyett, ami eredetileg megilletné, az 5. rajtkockába állt fel, ezt nem nagyon értette senki, de a csapattal együtt meghozott döntés hamar meghozta gyümölcsét, ugyanis az OXXO Energy versenyzője álomrajtot vett, majd szépen kívülről körbeautózott mindenkit, és a 2. kanyarban már nem volt kérdés, hogy övé lesz a nyirádi győzelem.

– A rajt előtt elég ideges voltam, de úgy néz ki, jót tesz nekem ez a fajta feszültség, mert nagyon jól sikerült elkapnom a start pillanatát, és az első kanyarban már az 1. helyen tudtam elfordulni. Onnan szerencsére végig vezettem a futamot, és nem volt semmi kalamajka, úgyhogy nagyon örülök. Éjszaka a srácok kicserélték a motort, és úgy néz ki, ez jót tett, illetve a beállításokon is sokat finomítottunk. Nagyon jó volt minden, a közönség fantasztikus volt, és nagyon jó érzés, hogy most mindenkivel együtt ünnepelhetek – újságolta Krisz fülig érő szájjal néhány perccel a leintés után.

– Papp Laci versenymérnökömmel és az egész csapattal megbeszéltem, hogy milyen stratégiát válasszunk a döntőre, és szerencsére tökéletesen működött, amit együtt kitaláltunk. Így utólag mondták már többen is, hogy nem értették, miért az 5. rajtkockába állok fel, és nem a 4.-be, ahol az eredeti helyem lett volna, de ez egy tudatos választás volt, és a végeredmény szerencsére minket igazol. Úgy gondolom, hogy ezzel alaposan megleptünk mindenkit, az előlem rajtoló riválisaimat is beleértve – emelte ki a győzelem egyik kulcsmozzanatát a 21 éves pilóta.

– Nagyon jó érzés, hogy hosszú idő után újra nyerni tudtam itt Nyirádon, hazai szurkolóim előtt, hiszen legutóbb erre 2009-ben volt példa. Akkor a hazai győzelem egyben a bajnoki címet is jelentette nekem a juniorok között, most erről egyelőre idén még nem beszélhetünk, mivel három verseny még hátravan a bajnokságból, de ettől függetlenül az érzés most is hasonló, mint akkor volt – egyszerűen tökéletes! Az pedig, hogy (Kárai) Tomi is nyerni tudott, csak még tökéletesebbé teszi ezt a napot, nagyon örülök az ő sikerének is. Örülök, hogy a felnőttek között is sikerült megszereznem első hazai Eb-futamgyőzelmemet, annak meg még inkább, hogy ezzel az előnyömet is még tovább tudtam növelni az összetettben” – folytatta a magyar kiválóság, aki élete egyik legnagyobb felzárkózását mutatta be a mai napon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*