Szabó István- A szikvíznek ne csak múltja legyen, hanem jövője is!

A szódavíz vagy szikvíz „nyomás alatt” lévő szénsavas ital. Magyarországon szikvíznek azt a terméket nevezzük, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonba töltenek. Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki, aki eljárását 1829-ben írta le „Mesterséges savanyúvizek” című tudományos értekezésében.

2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba – mondta el munkatársunknak Szabó István a Sz.I. Kft. ügyvezető igazgatója. Szinte korosztálytól függetlenül fogyasztják a szódavizet a lakosság körében, az ipari környezetben és a vendéglátásban is. Nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, ami az egészségre ártalmas lehet. A csomagolás (rozsdamentes ballonos, flakonos és üveg) rendkívül környezetbarát, akár több száz alkalommal újratölthető, ezáltal a kiürült palack nem a szemétben végzi, nem szennyezi a környezetet.

A szikvíz már a gyerekek étlapjára is felkerül önállóan vagy szörpöt hígítva, a felnőtt korosztálynál pedig a közismert fröccs összetevőjeként, így egy egész emberöltőt végigkísér a szomjat oltó szénsavas ital. Optimistán tekinthet a szakma a jövőre, bízva abban, hogy a covid után ébredező vendéglátás kínálatában is egyre több helyen választhatják korosztálytól függetlenül a vendégek.