Svédországban, jégben-fagyban

Amber-Sved_Rali-szoges gumiA Rali Világbajnokság második fordulója kemény téli kihívás elé állítja majd a világbajnoki ralimezőnyt. Az alattomos franciaországi körülmények után a hétvégi Svéd Rali sem lesz egy könnyű vasárnapi kocsikázás. Egy a különbség. A skandináv rali mindig is egy klasszikus téli verseny volt szegecses gumikkal nagyon gyors és látványos gyorsasági szakaszokon.

A Svéd Rali a havas-jeges útviszonyok miatt nem véletlen, hogy az északi pilóták egyik kedvenc versenye. Itt ugyanis általában – köszönhetően az ezen a terepen szerzett nagy gyakorlatnak – nekik áll a zászló. A Svéd Ralin a helyi hős Stig Blomqvist, a 70-es és 80-as évek emblematikus figurája tartja a rekordot hét győzelemmel.

2014-ben Svédországban bejött a papírforma. Az első négy helyen ugyanis skandináv származású pilóta kormányozta célba autóját, bizonyítva, hogy nekik igencsak fekszik ez a havas rali. A Volkswagen továbbra is nyerő formában volt, bár ezúttal nem sztárpilótája, a francia Sebastien Ogier révén sikerült győznie a német csapatnak. A 2013-as Akropolisz Rali óta nem győzedelmeskedő Jari-Matti Latvala szerezte meg a győzelmet. A második helyen szintén VW-es versenyző, Andreas Mikkelsen ért célba. A bronzérmes helyezés Mads Östberggé (Citroen) lett.

 Amber-Sved_Rali_2014-Mikkelsen

A várakozásokkal ellentétben az itt általános mínusz 20-30°C fokos hőmérséklet helyett a hétvégre 1-2°C várható. Ha nem olvad el a hó, akkor nem lesz nehéz a megfelelő abroncs kiválasztása, de ha igen, akkor az megnehezítheti a csapatok abroncsválasztását. Egy biztos, a havas utakon a szegecses papucsok jól megfogják az autókat és elég tapadást adnak ahhoz, hogy szélsebesen tudjanak haladni a majd a rendkívül gyors szakaszokon. Aszfalton viszont már más lesz a helyzet, mivel a hó alól kikandikáló aszfalt is bele fog szólni a versengésbe.

A VW francia bajnoka, Sebastien Ogier győzelemmel kezdte meg a 2015-ös szezont. Kérdés, hogy a hétvégén a francia pilóta, vagy finn csapattársa, a tavalyi győztes hozza el a győzelmi trófeát. Ogier 2013-as sikere nagyot durrant, mivel megtörte a Ford hat Svéd Rali óta fennálló győzelmi sorozatát. Most a márka triplázása a tét, amelyet bármelyik pilótája is ér el, a Volkswagen begyűjthet a hétvégén.

„Úgy néz ki, hogy nagyon jó körülmények várnak minket idén is. Sok a hó Svédországban és a skandináv hideg időjárás sok helyen jégpályává változtatta az utakat. Nagyon várom ezt a gyors ralit. Az egyetlen dolog, amely elronthatja a jókedvemet, az a frissen eset hó lehet. Ez hátrányt jelent az elsőként rajtoló pilóták számára.” – szögezte le Sebastien Ogier. „Ugyanakkor optimistán indulok Svédországba, hiszen a Monte-Carlo Rali megnyerése még nagyobb motivációt ad. Elmondhatjuk, hogy a Svéd Ralin várható időjárási körülmények még a monte-carlóinál is megjósolhatóbbak.” – tette hozzá.

A Hyundai a hétvégi Svéd Ralitól kezdve folyamatosan három pilótát állít majd csatasorba: Thierry Neuville-t, Dani Sordót és Hayden Paddont. Neuville és Sordo még decemberben teszteltek a Svéd Ralira annak érdekében, hogy megtalálják a megbízható beállítást a versenyre. Sordo viszont mountain bike balesetet szenvedett spanyolországi felkészülése közben, aminek következtébe két bordája is eltört. A sérült spanyolt így Kevin Abbring helyettesíti az északi ralin. Sordo a márciusi Mexikó Ralira várhatóan visszatér a csapathoz.

A Toyota visszatér 2017-ben!

A Toyota január végén bejelentette, hogy 2017-ben visszatér a Rali Világbajnokságba a Yaris WRC-vel. A Toyota kölni központjában lesz a főhadiszállása a csapatnak, miközben a Yaris WRC-t már ki is próbálták aszfalton és murván. Eric Camilli, Stéphane Sarrazin és Sebastian Lindholm vezetik a tesztprogramot.

A rali

A rali központja, ezúttal is, mint mindig, Svédország közepén, Karlstad városában, Varmland és Dalarna tartományban lesz. A versenyt korábban északabbra tették át a szervezők, hogy biztosan legyen hó a rali során. Ebben az évben is átlátogat a mezőny Norvégiába, ezúttal is az első nap során. A ralin 21 gyorsasági szakasz lesz, amelyek összesen 308 kilométert tesznek ki.

A szervizközpontot 91 km-re északra, Hagfors városában rendezik be. A gyorsasági szakaszok fagyos hegyi utakon, egy havas lóverseny arénában és még egy sílejtőn haladnak keresztül. A 2014-es gyorsasági szakaszok egy harmada különbözik az ideiektől.

Amber-Sved_Rali-2014-dobogo

Az elmúlt évek győztesei:

2014 J-M Latvala (VW)

2013 S Ogier (VW)

2012 J-M Latvala (Ford)

2011 M Hirvonen (Ford)

2010- M Hirvonen (Ford)

2008    J-M Latvala (Ford)

2007    M Grönholm (Ford)

2006    M Grönholm (Ford)

2005    P Solberg (Subaru Impreza)

2004    S Loeb (Citroën Xsara)

2003    M Grönholm (Peugeot 206)

2002    M Grönholm (Peugeot 206)

2001    H Rovanperä (Peugeot 206)

2000    M Grönholm (Peugeot 206)

1999    T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1998    T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1997    K Eriksson (Subaru Impreza)

1996    T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1995    K Eriksson (Mitsubishi Lancer)

1994    T Radström (Toyota Celica)

A világbajnokság állása a Monte-Carlo Rali után:

Pilóták

1. Sebastien Ogier                 Volkswagen Motorsport                   27 pont

2. Bryan Bouffier                   M-Sport WRT                                     18 pont

3. Kris Meeke                         Citroën WRT                                      16 pont

4. Jari-Matti Latvala              Volkswagen Motorsport                   13 pont

5. Mads Östberg                    Citroën WRT                                      12 pont

6. Elfyn Evans                        M-Sport WRT                                       8 pont

7. Andreas Mikkelsen            Volkswagen Motorsport 2                  6 pont

8. Jaroslav Melicharek           Slovakia WRT                                       4 pont

9. Matteo Gamba                  Gamba Matteo                                    2 pont

10. Jurij Protasov                   Jurij Protasov                                 1 pont

Gyártók

1. Volkswagen Motorsport               37 pont

2. Citroën WRT                                  33 pont

3. M-Sport WRT                                 10 pont

4. Volkswagen Motorsport 2              8 pont

(Forrás: Amber PR)