Süss fel nap!

Süss fel nap! címmel nagyszabású társadalmi felelősségvállalási programot indít a TV2. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gyermeknélkülözés problémájára, és bemutassa, valamint támogassa a gyermekközösségek javát szolgáló, magánszemélyekhez köthető önkéntes kezdeményezéseket.
Magyarországon egyre több gyermek számára elérhetetlen az egészséges testi és lelki fejlődéséhez szükséges alapvető feltételek valamelyike. Az Unicef Magyar Bizottságának jelentése szerint 2012-ben minden második magyar gyermek nélkülözött valamilyen szempontból, és minden tízedik szegénységben élt.
Egy gyermek életminőségét befolyásoló tényezők között kiemelt helyen szerepel: • az egészséges táplálkozás, • a szabadidő értelmes eltöltése, • a tanulás, • a rendszeres sport, • a fogyatékos és beteg gyermekek életkörülményeinek javítása, • a fogyatékos és beteg gyermekek társadalmi integrációja.
A TV2 októberben induló programjának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gyermeknélkülözés problémájára, egyúttal bemutassa és támogassa a gyermekközösségek javát szolgáló, magánszemélyekhez köthető önkéntes kezdeményezéseket, és a nyilvánosság erejét kihasználva követendő példaként állítsa a nézők elé.
A Süss fel nap! programba pályázattal lehet jelentkezni. Pályázni nem csak az önkéntes segítő tud, de ajánlás, sőt direkt megkeresés révén is be lehet jutni a programba. A jelentkezéssel kapcsolatban minden információ megtalálható a program oldalán (www.tv2.hu/sussfelnap), de országszerte, a Libri könyvesboltokban is kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.
A beérkező pályázatok közül a program kuratóriuma 10 kezdeményezést választ ki, amelyeket a TV2 bemutat.  A kuratórium tagjai: • Dr. Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas magyar szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja • Dr. Gyarmati Andrea világcsúcstartó, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok úszó, gyermekgyógyász, író • Halász Judit Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja • L. Ritók Nóra grafikusművész, az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója • Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár • Simon Zsolt vezérigazgató, TV2 • Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író
A kiválasztott 10 pályázat egy-egy népszerű TV2-s műsorvezető közreműködésével kerül bemutatásra.  Az összes bemutatkozó anyag adásba kerülését követően a TV2 facebook oldalán a nézők szavazással fejezhetik ki szimpátiájukat egy adott kezdeményezés mellett. A bemutatás után a program kuratóriuma rangsorol, amely a nézői szimpátiaszavazáson kialakított sorrenddel kerül összesítésre.
Az első három helyezett 1 millió forintos anyagi támogatásban részesül, a legtöbb szavazatot elérő pályázó egy évig a program nagykövete lesz. Az anyagi támogatások mellett számos különdíjat, többek között a Libri és a TV2 dolgozóinak különdíját is kiosztják.
Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója a Süss fel nap! program kapcsán elmondta: “Kötelességünknek tekintjük, hogy kivegyük részünket a társadalmi felelősségvállalás feladataiból, aktuális műsoraink eddig is gyakran foglalkoztak ilyen kérdésekkel.  A TV2 ereje éppen abban rejlik, hogy tömegekhez szólunk, és hatékonyan tudunk közvetíteni társadalmilag fontos üzeneteket. Ezért tekintünk nagy várakozással a Süss fel nap! program elé: a problémák megvilágításán túl követendő példákat szeretnénk állítani, valamint tudatosítani, hogy van még jó szándék, van még önzetlenség az emberekben.”
„Egy percig sem gondolkodtunk, hogy e nagyszerű kezdeményezés mellé odaálljunk partnerként a Librivel. Fontosnak tartjuk, hogy a kultúra és könyv erejével segítsünk, jelen legyünk és “díjazzunk” egy ilyen nagyszerű programot, az önkéntes erőfeszítéseket, amelyek egy picit is jobbá formálják környezetünket. A Libri csoporthoz tartozó médiafelületeken folyamatosan hírt adunk a kezdeményezésről, boltjainkban az ország 36 pontján le lehet majd adni a nevezéseket, minden díjazottnak adunk kiadói csoportunkhoz tartozó könyveinkből és egy különdíjjal is szeretnénk hozzájárulni a program sikeréhez” – mondta Liptay Gabriella, a Libri Csoport marketing és kommunikációs igazgatója.
A programhoz kapcsolódóan a TV2 iskolások részvételével flashmob mozgalmat szervez, melynek keretén belül különböző gyerekközösségek, iskolák előadják és feltölthetik a netre a Süss fel nap! program dalát, amelyet a Süss fel nap! program 2013-as nagykövete, a Megasztár 2005-ös nyertese, Caramel  szerez. A legnépszerűbb produkciót előadó csapat fellép majd Caramel december 7-i, Arénában tartandó koncertjén, ahol az énekessel együtt adják elő Süss fel nap! dalt. Caramel örömmel vállalta a TV2 felkérését: “Nagyon megtisztelő, hogy engem kértek fel a dal megírására. Közel áll hozzám a kezdeményezés, célunk, hogy igazi mozgalom jöjjön létre. Jelenleg minden energiámat a decemberi nagykoncertem köti le. Szeretnénk, ha iskolások elénekelnék és feltöltenék az előadást az internetre, ezzel is népszerűsítve a Süss fel nap! programot. A legnépszerűbb gyermekközösség jutalma, hogy színpadra léphetnek velem a december 7-i Aréna nagykoncertemen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*