SUSCO Budapest – sikeresen zárult az első nap

Sikeresen zárult az első nap az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló SUSCO Budapest 2014 nemzetközi fenntartható fejlődés konferencián és a hozzá kapcsolódó SUSCO Expón.

A konferencia nyitónapján beszédet mondott Kőrösi Csaba, Magyarország Állandó ENSZ Képviseletének nagykövete, aki New Yorkból érkezett haza, hogy részt vegyen a SUSCO Budapest idei eseményén. Véleménye szerint „számos módja létezik annak, hogy a fenntartható fejlődés képviselte paradigmaváltás mindenki számára kézzelfoghatóvá váljon. A SUSCO Budapest konferencia remek alkalmat nyújt arra, hogy a globális célok gyakorlatba ültetésének leghatásosabb módjait találhassuk meg a közép-európai régió országai számára.”

A konferencia első panelje a fenntarthatóság fogalmát járta körül, a második panel azt, hogy a nemzetközi célkitűzéseket (SDGs, Europe2020) hogyan lehet beépíteni a nemzeti és regionális szabályozásokba, különös hangsúlyt fektetve a fenntartható fejlődés jogi és gazdasági intézményesítésének és végrehajtásának lehetőségeire Kelet–Közép-Európában. Az első nap záró szekciója a fenntarthatóság gyakorlatát vizsgálta, ezen belül a víz, az élelmiszer és az energia szoros egymásra utaltságát.

SUSCO Expo – Teret adunk az innovációnak!

A nemzetközi konferencia kísérőprogramjaként a Millenáris D épületében elindult a SUSCO Expo, ahol több mint harminc, a fenntarthatóság szellemében munkálkodó kiállító várja a látogatókat péntek este nyolc óráig különféle izgalmas, interaktív programokkal. A kiállítók között ígéretes startupok, civil szervezetek és sikeres vállalatok is megtalálhatók. A Vertical projekt ehető, fűszernövényekből felépített „zöld falat” épített, amely bármely belső térben dekoratív elválasztást jelent, a látogatók kipróbálhatják a Medence Csoport használt molinókból és kerítésekből készült újrahasznosított bútorait, melyek nemcsak dekoratívak, de kényelmesek is, vagy megkóstolhatják a Derecskei Gyümölcsös fenntartható gazdaságából származó gyümölcsleveit. Az ingyenesen látogatható SUSCO Expón ezen felül is számos kreatív és interaktív program várja a közönséget, játszhatnak óriás társasjátékokkal, megnézhetik a nemrégiben ENSZ nagykövetté választott Leonardo DiCaprio főszereplésével készült dokumentumfilmet a klímaváltozásról, vagy felkészült tárlatvezetők segítségével tudhatnak meg többet az ökológiai lábnyomukról (Tükörben a Világ kiállítás).

A SUSCO Expo 2014. október 3-án 10 és 20 óra között várja még a látogatókat, 18 órától a D épület galériáján a Lóci játszik formáció zenés záróbulijával várják a szervezők a közönséget.