Sürgősségi és alapfokú betegellátás fejlesztésével folytatja ukrajnai segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet

A Külügyminisztérium által támogatott 5 millió forint értékű egészségügyi fejlesztés százezreket érint Kárpátalján és Ivano-Frankivszkban

A Külügyminisztérium által támogatott 5 millió forint értékű egészségügyi fejlesztés százezreket érint Kárpátalján és Ivano-Frankivszkban

Összesen mintegy háromszázezer lakos a kedvezményezettje annak az egészségügyi infrastrukturális fejlesztésnek, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai irodája, az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ hajt végre Beregszászon és a járásban, valamint Ivano-Frankivszkban. A projekt keretében az elkövetkező hetekben 32 falusi rendelő jut életmentő és alapfokú orvosi ellátáshoz szükséges eszközökhöz, a megyei gyermekklinika pedig 2 új vizsgáló monitorral lesz gazdagabb.

 A sürgősségi-rehabilitációs kapacitás fejlesztése keretében az orvosi táskák többek között kézi lélegeztető géppel, vérnyomásmérővel, vércukorszintmérővel, fonendoszkóppal, fecskendőkkel, gázelvezető csővel, pipettákkal, vattával, gézzel, vérzéscsillapító szivaccsal, kötéssel, fertőtlenítő szerekkel, lidokainnal és számtalan különféle gyógyszerekkel lesznek felszerelve. A gyermekek vizsgálatát segítő gépek pedig nyolc különféle mérést végeznek, melyek összesítése jelentősen elősegíti a diagnózis felállítását és a kezelést.

 

A lakosság egészségügyi ellátását a Beregszászon található poliklinika és járási kórház végzi, a törvények szerint ingyenesen. A gyakorlatban a költségvetés azonban zömében csak az épületeket tartja fent, csekély fizetést nyújtva az orvosoknak és ápolóknak. A kezelés ezért jelentős anyagi terhet ró a gyógyulni vágyó betegekre.

A nagyobb falvakban található rendelőkben általában orvos fogadja a betegeket, a kisebb falvakban középfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember. Vérvizsgálatra, röntgenre, szülésre, hosszabbra nyúló kezelésre a betegeket beutalják a kórházba. Az itt található műszerek és gépek általában régiek, valamikor segélyek formájában érkeztek. Ha elromlanak, nem lehet őket javítani és nincs is értelme. Ezért sok vizsgálatot el sem tudnak végezni, és a betegek sokszor a szomszédos Munkácsra, Ungvárra vagy Magyarországra utaznak, ha van rá idejük és pénzük vagy biztosításuk.

A legnagyobb problémát a sürgősségi esetek jelentik. A járásban nincs elegendő mentőautó, és nagyon rossz állapotban vannak a helyi utak. A mentőknek a meghatározott időn belül lehetetlen elérni még a Beregszászhoz közeli falvakat is. Az életveszélybe került betegek túlélési esélyeit jelentősen növelni lehet a 32 darab életmentő orvosi táska beszerzésével és a helyben dolgozó orvosok és felcserek továbbképzésével. Az ukrajnai válság eredményeként továbbá jelentős számú menekült jelenthet meg a Beregszászi járásban. Ezen személyek ellátása érdekében is szükség van a járás falvaiban működő egészségügyi rendelők kapacitásának növelésére, és az Ivano-Frankivszkban található megyei gyermekkórház fejlesztésére.