Stop a katkereskedőknek

Közel egy tonna kat nevű kábítószert foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az elmúlt egy hét alatt a Liszt Ferenc repülőtéren, három nyomozást indított.

A nyomozók az egyik szállítmány átvételekor tetten értek két gyanúsítottat. A nemzetközi drogkereskedő banda Budapesten keresztül csempészte a katot Nyugat-Európába.

A szállítólevélen zöld tea megnevezéssel érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre egy 18 dobozból álló küldemény. Ellenőrzése során kiderült, nejloncsomagokban zöld növényi törmeléket tartalmaz, amely a droggyorsteszt szerint kábítószer.

– Az NNI április 18-án indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatóságának jelzése alapján. A nyomozók megállapították, az összesen 152 kilogrammos szállítmányt egy kenyai vállalkozás adta fel, címzettje egy Magyarországon bejegyzett kft. – tájékoztat Csiszér-Kovács Viktória ezredes, az ORFK szóvivője. – A lefoglalt növényi törmelékből a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértői kábítószernek minősülő katinon és katin hatóanyagot mutattak ki, melyek az Afrika magashegységeiben honos kat növény vegyületei.


Csiszér-Kovács Viktória ezredes: Megakadályoztuk a kábítószer továbbszállítását

A nyomozás feltárta, hogy a magyarországi címzettnek a kenyai cégtől március 11-én 344 kilogrammos légi szállítmány érkezett Budapestre, zöld tea árumegnevezéssel. A cég képviselője vette át a vámraktárban. Az eljárás során kiderült, az ügy szálai Nyugat-Európába vezetnek. Ausztriában korábban három szomáliai állampolgárságú férfit fogtak el, akik a Bécsi Rendőrigazgatóság megalapozott gyanúja szerint kattal kereskedtek Bécsben. Nagy tételben csomagolták és porciózták a kábítószert, feltehetően Svédországba és Dániába küldték volna tovább. A csomagolóhelyükön, egy bérelt raktárban lefoglalt közel 400 kilogramm kat Magyarországról került Bécsbe. Az elfogott szomáliai férfiak egyike az iratai szerint Budapesten lakott. Az osztrák nyomozók adatai szerint a szervezett bűnbanda által értékesített kat – teának álcázva – Etiópiából és Kenyából érkezett légi úton Magyarországra – az áprilisi szállítmányéval megegyező kft.-nek címezve –, majd magyar rendszámú furgonokkal szállították Bécsbe.


Vámraktárban foglalták le a szállítmányt

– A magyarországi cég ügyvezetőjét, Atekha J. S. (39) nigériai állampolgárt április 19-én délben a vámraktárnál fogták el az NNI nyomozói, miután a vámot kifizetve el akarta szállíttatni a katot – folytatja a szóvivő. – Kora délután elfogták a helyszínre érkezett Siyaad L. M. (40) brit állampolgárt is, a nyomozás adatai szerint a szomáliai származású, Londonban élő nő adta a pénzt a vám kifizetésére, a kábítószerrel ő rendelkezett volna.


Atekha J. S.-t a raktárnál fogták el

Siyaad L. M. korábban vett már át zöld teának álcázott katszállítmányt Londonban, feltehetően a Liszt Ferenc repülőtéren lefoglalt kábítószert is a brit fővárosba szállíttatta volna. Az NNI nyomozása feltárta, a Bécsben lefoglalt kábítószer budapesti átvételében és továbbításában Atekha J. S. aktív szerepet játszott. Mivel Bécsben, Koppenhágában és Londonban is foglaltak le a hatóságok olyan szállítmányokat, amelyek fuvarlevelén zöld tea árumegnevezés szerepel, ám valójában kat volt bennük, alappal feltételezhető, hogy a nigériai férfi cégének érkezett többi „teaszállítmány” is drogot tartalmazott. Atekha J. S. elfogása után is érkeztek ilyen küldemények a Liszt Ferenc repülőtérre, az elmúlt egy hétben lefoglalt kat súlya megközelíti az egy tonnát. Az NNI másik két nyomozást is indított drogkereskedők felderítésére.


152 kg drog volt a 18 dobozban

Atekha J. S. és Siyaad L. M. ellen az NNI kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást, a bíróság április 22-én elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

ZS. M.
Fotó: Sebestyén Jenő, NNI

Rágós drog

A kat (Catha edulis) őshazája a trópusi Kelet-Afrika és az Arab-félsziget. Etiópia, Kenya, Szomália és Jemen egyes részein a katlevelek rágása több évszázados hagyomány.

– A szer használója egy-két órán belül izgalmat és eufóriát érez, szinte teljesen „szétcsapja” magát, ami a realitásérzék teljes vagy jelentős megváltozásához vezet. A pupillák beszűkülnek, előfordul a szem bevérzése is – tájékoztat a felénk kevésbé ismert kábítószer hatásáról Fülöpné Csákó Ibolya alezredes, az ORFK bűnügyi osztályának kiemelt főreferense. – A fogyasztó vérnyomása és szívverése megugrik, jellemző a hiperaktivitás, az eufória és a megnövekedett libidó. Ezt egy csendesebb, befelé forduló szakasz követi, miután a szer hatása fokozatosan lecseng, amit nyugtalanság, ingerlékenység és melankólia, valamint kimerültség, depresszió is kísérhet.


Fülöpné Csákó Ibolya alezredes: Borzasztóan keserű a kat

A katleveleket a bagóhoz hasonlóan rágják. Használói egyszerre 100–300 grammot gyömöszölnek a szájukba, több órán át rágják, a nyálukkal pépesítik, hogy a hatóanyag kioldódjon. Hatóanyaga a katinon és a katin, biokémiai és a viselkedésre kifejtett hatásuk az amfetaminéhoz hasonlít, ám feleannyira erős. Túlzott fogyasztása függőséget okozhat, testi és lelki egészségügyi kockázatokkal is járhat.

A katinon nagyon instabil vegyület, emiatt a leszüretelt növényben maximum 72 óráig mutatható ki, így minél frissebb a növény, annál erősebb hatást fejt ki. Aratása után banánlevélbe burkolják, majd nedves szénával töltött zsákokba csomagolva érkezik a helyi dílerekhez. Gyakran jégbe hűtve szállítják a hatóanyag bomlásának lassítása miatt. Magyarországon 2008-ban volt az első katlefoglalás.

A rendőrség információi szerint az Európai Unióban a kat használata az Északkelet-Afrikát körülvevő országokból érkezett bevándorlókra korlátozódik, mivel borzasztóan keserű, és hosszú idő múlva fejti ki a hatását. Használata Dániában, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Norvégiában az ott élő szomáliai és jemeni közösségekben a legjellemzőbb.

Ferentzi
Fotó: Sebestyén