Stéphane Peterhansel már az első köröket futja a speciális építésű

Stephane Peterhansel, Cyril Despres with the car 2008 DRK -  LlifestyleStéphane Peterhansel meglehetősen szokatlan módon tette közhírré június 15-én, hogy a 2015-ös Dakaron a Peugeot-Total csapattal indul. Addig is, amíg nekivág a világ legkeményebb tereprali versenyének a 2008 DKR-rel, a Dakar rekordereként beült egy egészen másfajta Peugeot pilótafülkéjébe és… a Saint Cloud park lejtőin az új csapattárs, Cyril Despres társaságában autózott!

A hír bejelentése a vidámság jegyében íródott ugyan, ám Stéphane Peterhansel szerződtetése Carlos Sainz és Cyril Despres oldalán remekül mutatja, hogy a Peugeot, a Red Bull és a Total mennyire komolyan veszi a Dakarban megtestesülő kihívást. A francia pilóta igazi élő legenda a terepralik világában. Hat motoros és öt autós győzelmével vitathatatlan Dakar-csúcstartó. Számtalanszor bizonyított tehetsége és tapasztalata komoly ütőkártyákat jelent a Peugeot-Total csapatnak, amelynek igazi álomcsapatot sikerült létrehoznia.

A hűséges navigátora, Jean-Paul Cottret oldalán a csapathoz igazoló Stéphane Peterhansel számára ez a lépés logikus, sőt egyenesen egyértelmű : «Nagyon büszke vagyok, hogy tagja lehetek a csapatnak. Emlékszem, hogy a pályám elején, amikor még motorosként indultam a Dakaron, gyakran összetalálkoztam a szabad ég alatti szállásokon a Peugeot csapattal. Akkor egy álomnak tűnt, hogy megközelíthetem Ari Vatanent ! Így aztán mi sem természetesebb számomra, hogy csatlakozom ahhoz a csapathoz, amelyről annyit álmodtam. Tulajdonképpen vágytam erre a kalandra. Már évek óta arra gondoltam, hogy nagyszerű lenne, ha egy ilyen nagy név, a Dakaron számos sikert aratott márka visszatérne a terepraliba. Cseppet sem volt nehéz levenni a lábamról… »

A bajnokot persze nem a nosztalgikus érzések kerítették hatalmukba, hanem a győztes csapat ütőképessége vonzotta: « Figyelemmel kísértem a Peugeot, a Red Bull és a Total összefogásából született fantasztikus eredményt a Pikes Peaken. S amikor elkezdtünk a dologról beszélni, rögtön nyilvánvalóvá vált a csapat motiváltsága, elkötelezettsége és az, hogy milyen technikai eszközök állnak rendelkezésre. Hatalmas mérnöki szaktudás birtokában vannak, és kimagaslóan jó körülmények között dolgozhatnak. Ugyanolyan felfokozott állapotban vagyunk, ugyanúgy szomjazzuk a győzelmet».

Stéphane Peterhansel gyorsan talált ismerős arcokat a csapatban. Ott van például Cyril Despres ! A két hajdani motoros igazi cinkos is, ezt bizonyítja, ahogy a Saint Cloud park dombjain együtt « csúszkáltak »! « Nem éppen szokványos egy ilyen versennyel indítani az együttműködést » – ismerte el Stéphane Peterhansel. « Ez tényleg nem mindennapi, és borzasztóan tetszik ! Mintha egyfajta keresztelőn esnék át a Red Bull sportolóinak népes családjában. Nagy megtiszteltetés, és nagyon ismerős érzéseket idéz fel bennem, azt, amikor fiatal voltam és megnyertem a francia downhill gördeszka bajnokságot ! »