Stephane Peterhansel: „Augusztusban jövök Magyarországra”

 A versenyen szintén induló felesége és a motorsport iránti szenvedélye miatt indul a 2013-as Romanian Baja-n a tizenegyszeres Dakar-győztes

 Stephane Peterhansel: „Augusztusban jövök Magyarországra”

 A hétvégén, június 13. és 16-a között rendezendő Romanian Baja-n a terepmotorosok Világkupa futamán áll rajthoz a francia legenda, Stephane Peterhansel. A Yamahával rajthoz álló tizenegyszeres Dakar-győztes ezúttal nem a győzelem kényszere alatt versenyez majd, egyszerűen szeretné magát jól érezni, valamint feleségét, a motorosok között szintén elrajtoló Andrea Mayert hozzásegítené egy jó eredményhez. A sivatag sokszorosan megkoronázott királya azt is elárulta, az augusztus 15. és 18-a között megrendezendő, jubileumi HunGarian Bajá-ra hazánkba érkezik. Igaz, nem versenyzőként, hanem a Yamaha csapatot akkor egyedül képviselő Andrea asszony főszerelőjeként.

– A legutóbbi hat Dakar-győzelmét már autósként aratta, míg idén már a második Világkupa futamon indul motorosként. Visszatér az alaphoz, azaz újra motorosként versenyez?

1– Sosem tagadtam, hogy a motor szerelmese vagyok igazán, hiszen már az édesapám is versenyző volt, és ebben a közegben nőttem fel. Noha mára már az autóversenyzés az első, valamint a Dakar, de év közben, amíg lehet, addig motorral indulok a versenyeken. Ráadásul, feleségem, Andrea is szeretné a teljes idényt végigversenyezni, így ahol lehet, mindketten elindulunk.

– Ez az oka annak, hogy elindult az idei Romanian Baja-n?

– Nem, mert ide szívesen jöttem vissza, ugyanis a 2008-as itteni viadalon nagyon kellemes emlékek maradtak bennem. Mivel nagy természetbarát vagyok, így ezeken a tájakon öröm lesz versenyezni.

– Az előző viadalon, az Italian Baja-n a második helyen végzett. Most egyértelműen a győzelemre tör?

– Noha imádok nyerni, most elsősorban arra törekszem, hogy jól érezzem magam, és Andreával együtt vasárnap célba érkezzünk. Ráadásul teljesen új motorokat biztosított számunkra a Yamaha, ezért korábban megérkeztünk a helyszínre, hogy mindkét versenygépet kipróbáljam és beállítsam. A márkával 1997 óta van szerződésem, és azóta mindkét fél számára gyümölcsöző ez a kapcsolat.

– Mivel aránylag sűrű a versenynaptár, miként jut ideje arra, hogy egyrészt felkészüljön a motoros Világkupa futamokra, másrészt pedig a Minivel készüljön a 2014-es Dakarra?

– Számomra természetesen a Mini, illetve a Dakar a legfontosabb, így az új autó fejlesztésében részt veszek, az észrevételeimet maximálisan figyelembe veszik az új autó megépítésében. A Mini nagyköveteként a különböző projektekben is szerepet kapok, ám az is igaz, hogy a többi időmmel szabadon rendelkezhetek.

–  Ezek szerint van esély arra, hogy augusztusban a jubileumi, tízedik alkalommal megrendezésre kerülő HunGarian Baja-n is rajthoz áll, azaz testközelből láthatják versenyezni a magyar szurkolók?

– Valóban Magyarországra jövök a HunGarian Baja-ra, de nem, mint versenyző, hanem a feleségem főszerelője. Pedig szívesen elindulnék, hiszen a verseny visszatér a Balatonhoz, ám a Minivel kötött szerződésem miatt, ami július 31-e után megtiltja számomra a versenyzést, nem állhatok rajthoz.

– Miért ez a nagy szigor?

– A csapat nem szeretné, ha a Dakar előtt egy versenyen esetleg olyan sérülést szenvednék, amely veszélyeztetné az indulásomat az év legfontosabb viadalán.

 

Andrea Mayer: „A motorozás az örök szerelmem”

Ahogy férje, Stephane Peterhansel, úgy Andrea Mayer is imád motorozni. A csinos szőke hölgy már 1997 és 2002 között profi versenyzőként szerepelt a különböző enduro viadalokon, de igazán Afrikában szeretett bele a terepmotorozásba.

„Valamennyi Világkupa viadalon szeretnék idén rajthoz állni, és az a célom, hogy valamennyi versenyen a célba érjek. Természetesen, mint versenyző szeretnék minél jobb eredményt elérni. Ugyanakkor nem tagadom, ez kivételes lehetőség számomra, hogy Stephane-val együtt legyek, együtt hódolhassunk a szenvedélyünknek, hiszen mindkettőnk számára a másikon kívül a motorozás az örök szerelem” – fogalmazott Andrea Mayer.