Sötétben tapogatóztak Szabó Győzőék

Bekötött szemmel próbálta ki magát Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci! A hírességek vizuális segítség nélkül vágtak neki olyan háztartási feladatoknak, mint például porszívózás, teafőzés, és egy olyan magyar fejlesztésű szerkezetet is teszteltek, amely a jövőben megkönnyítheti a látássérültek helyzetét. Szabó Győzőt a porszívózás izzasztotta meg, Cseh Lacit a teafőzés tette próbára.

 

Vajon miként éli hétköznapjait egy látássérült ember? Hogyan oldja meg a látók számára teljesen természetes szituációkat, mint például a televízió távirányítójának kezelése, a teafőzés vagy éppen a porszívózás? Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci A Fehér Bot napja alkalmából vállalkozott arra, hogy megtapasztalja, milyen az, amikor látás nélkül kell helyt állni egy-egy mindennapi helyzetben.

Cseh Laci a vízben nem ismer akadályokat, a Láthatatlan Kiállítás eseményén, bekötött szemmel azonban megküzdött a feladatokkal. „Volt már olyan, hogy sötétített szemüvegben úsztam a medencében, ami kemény feladat volt, de a mostani kihívások nehezebbek voltak – a porszívózás például nem igazán ment, maradt is kosz rendesen a padlón” – mondta nevetve világbajnok úszónk.

 

A porszívózással meggyűlt a baja Szabó Győzőnek is. „Szó szerint megizzadtam! Minden sokkal megerőltetőbb bekötött szemmel, és azt is tudom, milyen nehéz lehet így élni, ugyanis 20-30%-os hallássérülésem van, ami néha hátráltat a mindennapokban” – mondta el a színész, aki korábban egy szerepében vak embert játszott. „Emiatt sokáig jártam a Vakok Állami Intézetébe egy sráchoz, hogy minél hitelesebb alakítást nyújtsak.”

 

Péterfy Bori magabiztosan vágott bele a láthatatlan kihívásokba, és ügyesen teljesített az interaktív nappali képzeletbeli falai között, a Jóban Rosszban színésze, Fábián Anita pedig a végére jött bele igazán a háztartási feladatokba. „Imádok szemlélődni és gyönyörködni a világban, el sem tudom képzelni, milyen lehet ezen képesség nélkül élni. A látássérült segítőim sok pozitív energiát adtak át nekem, ők remekül veszik a mindennapi akadályokat. Kislányomat, Pipit már kis kora óta próbálom arra nevelni, hogy ne féljen a sötétben, így néha kivilágítatlan szobában bohóckodunk együtt.”

A Láthatatlan Kiállítás eseményén egy magyar fejlesztésű hiánypótló eszköz, az Aurora is bemutatkozott. A fiatal egyetemisták csuklóra illeszthető érzékelője a jövőben megkönnyítheti a vakok és látássérültek tájékozódását, biztonságos közlekedését.

Hogy milyen lehetett a hírességeknek látásuktól megfosztva megbirkózni az akadályokkal, azt bárki megtapasztalhatja, aki ellátogat a Láthatatlan Kiállítás programjaira. Ott nem bekötött szemmel, hanem teljes sötétségben próbálhatja ki magát minden érdeklődő.