Sóstógyógyfürdő – Nyíregyháza ékköve

 A tegnapi napon Nyíregyháza-sóstógyógyfürdő lett az ország 16. gyógyhelye a régióban. Egyedülálló üdülőövezet is egyben, ahol egyszerre több, egymást kiegészítő és erősítő turisztikai attrakció van.

Kinek- mit jelent Nyíregyháza-sóstógyógyfürdő?- tette fel a kérdést Rendes Sándor, a délelőtti sajtótájékoztatón- jelenti Krúdy Gyula ködből szőtt álmait, az avarban megbúvó hőscincérek énekét, Szabó Lőrinc tücsökzenéjét, csalogányéneket Blaha Lujza torkából, az ífjúságunkat, szerelmeinket, jelenti a megnyugvást, a megpihenést a családdal,  gyógyulást és vendégvárást.

Fotó: Dóka Attila

„Aki a kóroktól menekülni akar,

 ne menjen külföldre cikóriát inni,

hanem igyon mokkát a Sóstón”.

 A fenti idézetben foglaltakat Nyíregyháza legendás polihisztora, a múzeumalapító orvostudós, Jósa András javasolta egykor egy cikkében a reumatikus betegségekben szenvedőknek. Szavai ma is helytállóak, hiszen Nyíregyháza ékköve, Sóstógyógyfürdő a megszámlálhatatlan élmény és öröm mellett egy további fontos dolgot is tartogat az idelátogatók számára. Ez pedig nem más, mint az egészség!

 

A manapság egyre dinamikusabban fejlődő egészségturizmusban rejlő lehetőségeket pedig csak úgy lehet tökéletesen kiaknázni, ha egy terület meglévő adottságai kellő szakmai munkával, infrastruktúrával és minősítésekkel párosulnak. Az így kialakuló egység garanciát jelent a gyógyulni vágyók számára, hogy az intézmény és környezete a legszélesebb skálán és a legmagasabb szinten képes igényeiket és szükségleteiket kielégíteni.

 

Sóstógyógyfürdő gyógyvizéről híres, hangulatos fürdőhely Nyíregyháza központjától alig 6 kilométerre. Nevét sós vizű szikes taváról kapta, így jelöli egy, a 18. század végén készült térkép is, bár már Mátyás korában is ismerték, akkor még Igrice néven. 1927-ben hatóságilag is gyógyfürdővé nyilvánították Sóstófürdő néven. Kiterjedése 47 hektár. A területnek különleges mikroklímát biztosít az azt körülölelő 320 hektáros tölgyerdő.

 

Az 1800-as évek elején Kádfürdőt alakítottak ki 4 tölgyfa káddal, ahol a vendégek a tó üstökben melegített vízében fürödhettek. A víz gyógyító hatásának hamar híre ment, így népszerűvé vált a területen kialakított fürdő. Sóstógyógyfürdő életében fontos fejezet kezdődött az 1950-es évek végén, amikor a szikes vizű tó már nem elégítette ki a lakossági igényeket és termálkút fúrását követően 1957-ben már 50 fokot meghaladó hőmérsékletű hévizet tudtak kitermelni és fürdési célra hasznosítani. A meglévő kútból kitermelt termálvíz hasznosításával folyamatos lehetőség nyílt gyógyászati tevékenység végzésére.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*