Somfai Mátyás: „Erre még a Dakaron is emlékezni fogok!”

Játszva ismerkedtek a biztonságos közlekedés alapjaival a sztársportolók irányítása mellett az Árkád bevásárlóközpontban a gyerekek

Fantasztikus másfél órát szerzett az idén 15 éves Tanpálya a karácsony közeledtével a velük játszó gyermekeknek és fiataloknak az Árkád bevásárlóközpontban. A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum interaktív vetélkedő keretein belül mutatta be Ezüstvasárnap délután az érdeklődőknek a MiniRing programjukat. Gulyás Anikó közlekedés-pedagógus munkáját ezúttal olyan sztársportolók segítették, mint az Év autóversenyzője, Szabó Krisztián, élete első Dakarjára készülő Somfai Mátyás, a londoni olimpia ezüstérmese, Ungvári Miklós és a Superbike kategória idei másodikja, Juhász Dávid. A vetélkedőt végül a kimondottan a győzelemért „harcba szálló” Szabó Krisztián csapata nyerte, míg Somfai Mátyás, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság motoros nagykövete bevallotta, az itteni boldog, önfeledt pillanatokra még a Dakaron is emlékezni fog.

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum munkatársai az idei karácsonyi vásáron – jelentős kedvezményekkel árusítják szolgáltatásaikat a II. szinten található standjuknál az Árkád bevásárlóközpontban – elsősorban a gyermekekre gondoltak: Ezüstvasárnap a mínusz elsőn található nagyszínpadnál sztársportolók részvételével olyan interaktív vetélkedőt szerveztek, amelynek segítségével játékos formában sajátíthatták el a résztvevők a biztonságos közlekedés alapjait.

A Gulyás Anikó közlekedés-pedagógus irányította interaktív program rengeteg mosolyt csalt a résztvevők és a nézők arcára is. A gyerekek nagy tapssal fogadták a négy csapatkapitányt – az Év autóversenyzőjét, Szabó Krisztiánt, élete első Dakarjára készülő Somfai Mátyást, a londoni olimpia ezüstérmesét, Ungvári Miklóst és a Superbike kategória idei másodikját, Juhász Dávidot –, majd kezdetét vette az izgalmas, ám roppant tanulságos versengés.

„Volt itt minden. Ügyességi feladat, KRESZ-kérdés, logikai fejtörő, minden, ami a közlekedéssel kapcsolatba hozható. Komolyan mondom, annak idején, ha engem is a MiniRing programja segítségével tanítottak volna a biztonságos közlekedésre, hát jobban odafigyeltem volna az órákon. Nagyon kellett ez az önfeledt játék a lelkemnek, láttam, mennyire jól érezték magukat a gyerekek. Bevallom, abszolút feltöltődve utazom el csütörtökön Párizsba, ahol az Európa Kupa sorozat fináléját rendezik meg” – jelentette ki Ungvári Miklós.

Csak úgy repkedtek a feladatok, a hangulat akkor ért a csúcspontjára, amikor kisautók és bóják segítségével versenypályát kellett építeni, vagy éppen gumit szerelni.

„Nagyon komolyan vettem a feladatokat, még arra is képes voltam, hogy a minél jobb felkészülés érdekében még a KRESZ-könyveimet is fellapoztam. Elképesztő volt ez a másfél óra, azt hiszem, ezekre a percekre a Dakaron is emlékezni fogok. Csak azt bánom egy kicsit, hogy nem sikerült győzelemre vezetnem a csapatomat” – árulta el az élete első Dakarjára készülő quados, Somfai Mátyás, aki az Országos Baleset-megelőzési Bizottság motoros nagyköveteként számos ajándékkal lepte meg a vetélkedőben részt vevő gyermekeket.

Bevallottan a győzelemért érkezett az Árkádba vasárnap délután az idei autocross Európa-bajnok – Buggy 1600 kategóriában nyert –, az Év autóversenyzőjének megválasztott Szabó Krisztián.

„Mindenhova győzni megyek, így szívből örülök, hogy kis csapatommal sikerült az élen végeznünk. Persze sokkal fontosabb volt számomra, hogy a rám bízott kicsiknek segítsek megértetni a biztonságos közlekedés alapjait. Büszke voltam rá, hogy valamennyi feladatot szinte hibátlanul végezték el. Nagyon köszönöm a Tanpálya meghívását, mert ha rövid időre is, de visszahozták számomra a gondtalan gyermekkort” – közölte mosolyogva Szabó Krisztián, aki szintén meglepetésekkel érkezett a nagy megmérettetésre, és a vetélkedő színhelyén a játék befejeztével szinte minden gyermek XLavinás pólókban járkált.

Szintén jól érezte magát a gyorsasági motoros sport egyik nagy tehetsége, az idei Superbike bajnokság ezüstérmese, Juhász Dávid, akinek mindig fontos volt, hogy segítse azokat a programokat, ahol a gyermekek megóvása a cél.

„Külön öröm volt a számomra, hogy a csapatomban egy nyolcéves motorversenyző is volt, és Barnus remekül helyt állt Benjáminnal együtt, hiszen végül a másodikok lettünk. Kicsit unom már az idei második helyeket, és ha a Tanpálya munkatársai legközelebb is elhívnak, egyértelműen a győzelemre török majd. Ám nem ez a lényeg, hanem az, hogy ezek a gyerekek, ha játékos formában is, de több olyan dolgot tanultak meg, ami hozzájárul a közutakon való biztonságukhoz” – ecsetelte Juhász Dávid.

December 21-én újabb sztársportolók részvételével újabb lehetőség lesz arra, hogy a MiniRing programmal közelebb is megismerkedhessenek azok a gyermekek, akik szombaton délután háromra eljönnek az Árkádba. Ezúttal a WTCC magyar klasszisa, Michelisz Norbert, a kamionos Európa-bajnokság négyszeres futamgyőztese, Major Benedek, a Supersport világbajnokság magyar menője, Tóth Imre, valamint a rendkívül csinos, és annál gyorsabb autóversenyző, Bús Edina csapattársaiként harcolhatnak majd az ajándékokért a gyermekek.

Természetesen a felnőttekre is gondoltak a Tanpálya munkatársai, akik az Árkád bevásárlóközpont második emeletén várják azokat, akik szeretteiknek olyan ajándékot szeretnének adni karácsonyra, ami hozzájárulhat a biztonságukhoz. A részletekért az érdeklődők keressék fel a www.odaerek.hu vagy a www.tanpalya.hu weboldalt, ahol a Vezetéstechnikai Centrum által kínált szolgáltatásokról, valamint az ünnepi kedvezményekről mindent megtudhatnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*