Sokba kerül a cseh szerető

Petr Necas cseh miniszterelnök hétfőn kénytelen volt lemondani, mivel több kormánytagot és több közvetlen munkatársát is letartóztatta a rendőrség. A vád korrupció és hivatali visszaélés. A cseh miniszterelnök bukásának oka saját kabinetfőnöke. Jana Nagyová a katonai hírszerzéssel figyeltette Necas feleségét, a kabinetfőnök ugyanis a cseh lapok szerint a miniszterelnök szeretője volt.

Hétfőn dél körül még csak jövő időben írtak a hírügynökségek, cseh lapok, ma már tény a bukás:

Petr Necas cseh kormányfő hétfőn este hat órakor a Hradzsinban hivatalosan benyújtja lemondását Milos Zeman államfőnek – közölte Hana Burianová elnöki szóvivő hozzáfűzve, hogy Zeman és Necas délelőtt rövid megbeszélést folytattak.

    A hatályos szabályok szerint a miniszterelnök lemondása egyben a kormány lemondást is jelenti.     Délután Prágában ülést tart a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöksége, amelyen Necas lemond pártelnöki tisztségéről. Helyi megfigyelők szerint várható, hogy Necas utódja Martin Kuba első alelnök, ipari és kereskedelmi miniszter lesz, aki már jelezte is, hogy kész átvenni Necas pártelnöki és miniszterelnöki megbízatását. Helyi megfigyelők szerint Necas utódaként Jirí Pospísil, az ODS alelnöke, volt igazságügy-miniszter is szóba jöhet.     A döntés azonban a köztársasági elnök kezében van, aki szóvivője szerint várhatóan csak az esti órákban nyilatkozik elképzeléseiről.     A hétfői prágai sajtó egybehangzóan úgy véli, hogy Petr Necas miniszterelnök túl későn mondott le ahhoz, hogy távozását “tisztességesnek” lehessen minősíteni.     A korrupcióellenes cseh rendőrség csütörtökre virradóra hajtott végre razziát a kormányhivatalban és néhány további helyen, s őrizetbe vette egyebek között Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét, akit szombaton vizsgálati fogságba helyeztek. Necas csak vasárnap késő este jelentette be, hogy távozik hivatalából.     A Hospodárské Noviny szerint “grandiózus botrány”, hogy Nagyová a katonai hírszerzéssel figyeltette Necas feleségét, akit arra akart rávenni, hogy mihamarabb váljon el. “Necas villámgyors lemondásával azonban bebizonyíthatta volna, hogy a korrupcióellenes harcot komolyan gondolta. A lemondás késleltetésével mintegy vállalta a felelősséget, hogy a korrupció a miniszterelnöki hivatal előszobájába is eljutott” – jegyezte meg a tekintélyes újság.     A konzervatív Lidové Noviny azt állítja, hogy Necas hibát hibára halmozott, s pénteki parlamenti felszólalása minden realitást nélkülözött.     “A miniszterelnök elszalasztott minden lehetőséget, hogy tisztességesen távozzon” – írta a független Právo. Az újság értesülése szerint a rendőrség birtokában vannak Necas és Nagyová intim telefonbeszélgetései is, amelyeket lehallgattak.     Időközben kiderült, hogy a botrány legfőbb figurája, Nagyová csak véletlenül került a rendőrség látókörébe. A rendőrség Ivo Rittig és Roman Janousek prágai vállalkozók és a politika összefonódását próbálta felderíteni. A lehallgatott telefonbeszélgetésekből derült ki, hogy a korrupciós ügyekbe Nagyovát is bevonták. Nagyová és Necas intim kapcsolata viszont már akkor többé-kevésbé közismert volt. A sajtó szerint Necas politikai karrierjét éppen ez a viszony törte derékba.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*