Sokat tehetünk érte, hogy jó maradjon a víz

jó a vízA Balaton, legnépszerűbb belföldi úti célunk milliókat vonz évente a tó partjára, akik a vízparton szeretnének pihenni, fürdőzni. Az idei csúcsszezonban ezt kivételesen jó feltételek mellett tehetik, a vízminőség kiváló és a vízszint is magas. Éppen ezért fontos, hogy minden ide utazó ismerje fel természeti kincsünk értékeit, nyaralóként is aktívan tegyen azok megőrzéséért. A Magyar Turizmus Zrt. aktuális kampányában ehhez ad tippeket, a környezettudatosságra, fenntarthatósági szempontokra hívja fel a figyelmet.

A belföldi nyaralásra indulók háromnegyede számára a vízparti üdülés a tökéletes választás, amely egyet jelent a Balatonnal. A magyar tenger mellett szól, hogy gyorsan elérhető, ismert terep, és a megkérdezettek közel 20 százaléka az édesvizet preferálja fürdőzéshez – derült ki az MT Zrt. egy korábbi kutatásából. A legtöbben a gyönyörű természet, a szép tájak miatt ajánlják a Balatont úti célként, ahol a fürdőzés után a kirándulások, a parton tett séták, fesztiválok is népszerű programok, és a Bringakörút megépülése óta a kerékpáros turisták is egyre többen vannak.

A Balaton legnagyobb értékére, 600 km2 felületű kék vizére legtöbben nemzeti kincsként gondolnak, a szó hallatán az elsők között jut eszükbe hűsítő, simogató vize és a strandolás. Mivel kisgyermekes családok is sokan választják, a fürdőzés biztonsága, a strandok és a víz minősége meghatározó szempont. Ráadásul tízből nyolcan évről-évre ugyanarra, vagy ugyanarra a néhány településre térnek vissza, így kulcsfontosságú, hogy a fenntarthatóság jegyében felismerjék és segítsenek megőrizni a környék természeti adottságait.

Az Magyar Turizmus Zrt. nyári, vízparti üdülésre ösztönző kampányának részeként az itthon.hu oldalon a legjobb strandokat és ötleteket – aktív és kulturális programokat ajánl az utazóknak. Az Év Utazója is bejárja a régiót, a főszezon kezdetétől pedig – amely nemcsak a szálláshelyek, de a Balaton és környezet számára is intenzív időszak – a fenntarthatósági szempontokra hívja fel a figyelmet az MT Zrt.. Az ide utazók a Balaton kiváló vízminőségének megőrzéséhez kapnak tippeket, miközben a környezettudatos szemléletformálás mellett a közösségi médiában is elindult a #joaviz figyelemfelkeltő kampány. Az Élmény Itthon Facebook oldalon és a felhasználók, partnerek saját oldalain is arra buzdítanak, osszák meg minél többen pozitív vízparti élményeiket egy balatoni fotót feltöltve, a #joaviz jelölést használva. A csatlakozók így maguk is részt vehetnek a kezdeményezésben, és a meghirdetett játékban nyereményekre is pályázhatnak.

Milyen a víz és mitől marad jó a víz?

Központi kérdés, hogy a strandon oly gyakran feltett kérdésre milyen válasz érkezik, hiszen a tisztaság, higiénia és a vízminőség már az úti cél kiválasztásakor meghatározó szempont. A fürdőzők idén elégedettek, jó a víz! A Balatoni Limnológiai Intézet és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelősége szintén kiválónak minősítette a vizet, az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai fürdőhelyek 95 százaléka kiváló besorolást kapott az Országos Környezetegészségügyi Intézet összegzésében is. A balatoni strandokat a Balaton Információs és Tájékoztató rendszere külön térképen mutatja be, ahol a legutolsó mintavétel időpontját is feltüntetik.

Idén a Balaton kiváló vízminőséget mutat minden szempontból (tisztaság és alacsony kék alga koncentráció, hínárosodás és bakteriális, szennyvíz nyomaira vagy egészségkockázatra utaló paraméterek alapján) és a vízszint is kedvező. Aki leginkább saját szemének hisz, akár 3D videón is ellenőrizheti a vízfelületet vagy épp egy-egy strand zsúfoltságát, tisztaságát. A legforgalmasabb parti települések, mint Siófok, Balatonfüred vagy Balatonszemes egyaránt jól vizsgáztak idén. A Kékhullám strandminősítő program szezon előtti felmérése szintén pozitív tapasztalatokkal zárult, a legtöbb strand zuhanyzókkal és szelektív hulladékgyűjtéssel segíti a környezettudatos vendégeket.

Az eredmény a városok munkájának, a környezeti szempontokat követő beruházásoknak, a már korábban kiépült csatornázási rendszernek is köszönhető. Azonban nagyon fontos, különösen ebben az intenzív időszakban, amikor egy-egy strandon több ezren fürdőznek, hogy a strandolók maguk is tiszteletben tartsák a tiszta vizet és tegyenek a Balaton vízminőségének, zavartalan élővilágának fenntartásáért.

Tippek, amire fürdőzőként érdemes odafigyelni;

–          Fürdés előtt használjuk az illemhelyet és mossunk kezet, biztassuk erre a gyermekeket is! A strandkellékek mellett akár praktikus csomagolású kéztörlőt, fertőtlenítőt is vihetünk magunkkal.

–          Ne feledkezzünk meg a zuhanyzásról, mielőtt a vízbe indulunk! Ez nemcsak a medencés strandokon, élővíz esetén is fontos. A víz lemossa a bőrről a felesleges naptejet és izzadságot, amitől így megóvhatjuk a Balatont (és a gyors zuhany a testünket is segít lehűteni).

–          A víz természetes öntisztulásában komoly fennakadást okozhat a szemét, köztük a természetben csak több év alatt lebomló műanyagpalackok és zacskók. Ezeket gyűjtsük szelektíven, vagy cseréljük többször használható kulacsra, textil táskákra. Egyéb hulladékokkal is sétáljunk el a következő szemetesig, így a hangyákat is távol tarthatjuk.

–          Válasszunk olyan strandokat és kijelölt fürdőhelyeket, ahol a vízminőséget rendszeresen vizsgálják (ezt a strandok bejáratánál ellenőrizhetjük). Így balesetvédelmi szempontból sem érhetnek meglepetések, de az érintetlen természetet sem zavarjuk meg.

–          A Nők a Balatonért Egyesület oldalán arról is olvashatunk, hogy a nyaralóban, szálláshelyen hogyan kímélhetjük az édesvíz készletet. Locsoláshoz használhatjuk például a gyümölcs- és zöldségmosáshoz használt vizet; mosáskor, takarításkor válasszunk környezetkímélő, a vizeket kímélő szereket; a kertben gyűjtsük az esővizet öntözéshez, és kerüljük vagy használjuk minimálisan a műtrágyát és növényvédő szereket. A termelői piacokon is válasszuk a felelős módon termelt, friss és egészséges terményeket.

Tanácsok a kirándulni, vitorlázni vagy horgászni érkezőknek;

–          A Balaton a Bakony közelsége miatt az ország egyik legtisztább levegőjű területe, ennek megőrzéséhez hozzájárulhatunk, ha minél gyakrabban kerékpárral közlekedünk, akár autóval, akár vonattal érkezünk a partra.

–          A túraútvonalakat feltétlenül tartsuk tisztán, mások után is gyűjtsük össze az elszórt, lassan lebomló szemetet. A Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén különösen ügyeljünk, hogy érintetlenül hagyjuk a természetet, és ne szedjünk növényeket, inkább „az élményt vigyük magunkkal” – kéri Dr. Kopek Annamária, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály vezetője.

–          A vitorlázók már a vizsga előtt megtanulják, hogyan óvják a tavat. Motorhasználat csak a kikötőben szükséges manőverezéshez engedélyezett, a tananyagban a motorolaj, szennyvíz- és hulladékkezelés szabályai is helyet kaptak. A Magyar Vitorlás Szövetség versenyszabályaiban is ügyel a környezeti értékek tiszteletére, bár erre a fair sportolókat nem is kell emlékeztetni. (Az illemhelyet általában a parton használják a vitorlázók, rövidebb hajókirándulás során erre a fedélzeten nincs is igény, de ha szükséges, 14 kikötőben üríthetik a tartályokat.) Ha bármi szabálytalanságot látunk, jelentsük a vízi rendészetnek.

–          A fenntartható halgazdálkodás érdekében idéntől halászatra már nincs mód a Balatonon, de a horgászokat továbbra is várja a tó, hogy maguk fogják ki a halakat, amiből a nyaralóban az egész család jól lakhat. A legfontosabb, hogy mindezt engedéllyel, a szabályok és a napi darabszám korlátozás betartásával tegyék.

A legjobb balatoni programok, strandok az MT Zrt. ajánlásával:

http://itthon.hu/nyar-2014

#joavíz nyereményjáték az Élmény Itthon Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/elmenyitthon