Sok a magánorvos, de a gyermekellátásban még az állami vezet

Az Orvoskereső adatbázisa segíti a választást

 

Ha fogorvost vagy nőgyógyászt keresünk, könnyen találhatunk magunknak megfelelő magánintézményt. Más azonban a helyzet, ha ritkább szakterületről vagy akár gyermekgyógyászatról van szó. A közelmúltban elindult Orvoskereső adatbázisából az is kiderül, hogy jelentős az aránytalanság a magánorvosi rendelők területi eloszlásában: az oldalon regisztrált intézmények közel 2/3-a Budapesten található. Mit tehet tehát az, aki nem a fővárosban él és például gerincgyógyászhoz fordulna, de nem akar hosszan várni az állami ellátásra?

 

Évről-évre legalább 50%-kal nő a hazai magán egészségügyi intézmények forgalma. A kereslet jól látható növekedése egyrészt az OEP által nem, vagy várólistával, előjegyzési listával finanszírozott vizsgálatoknál, beavatkozásoknál tapasztalható, másrészt az állami egészségügy imidzsének drasztikus romlása eredményezi a magánellátások iránt fokozódó igényt.

A több mint 1000 intézményt és közel 4000 orvost tartalmazó Orvoskereső (www.hazipatika.com/orvoskereso) adatbázisából is kiderül, hogy a legtöbben nőgyógyászt, bőrgyógyászt, fogorvost keresnek fel magánrendelésen, ezek a szakterületek ugyanis kiemelkedő arányban vannak jelen az oldalon. Ezt követi a pszichológus, urológus, ultrahang-vizsgálat, ortopédia, szemészet, belgyógyászat, fül-orr-gégészet és kardiológia. Az ország ebben a tekintetben is erősen főváros-központú, az adatbázisban megtalálható összes intézmény közül 655 van Budapesten. A többi megye esetében az tapasztalható, hogy a lakosok és a magánrendelők száma messze nem áll arányban egymással.

Kevés a gyerekgyógyász, a hepatológus és a gerincgyógyász

Felnőtt reflexológus vagy hepatológus magánorvost egyedül Budapesten találhatunk, gerincgyógyász pedig Budapesten kívül csak Somogy megyéből van jelen az adatbázisban.

Érdekes adat, hogy országos szinten is rendkívül alacsony a gyermekgyógyászathoz kapcsolódó magán-szakrendelők száma. Minden jelenlévő szakterületet összeadva mindösszesen 84 intézmény található az adatbázisban. Gyermek diabetológust, gyermek nephrológust csak egy-egy intézményben érhetünk el, szintén kevés a gyermek allergológusok, de általában a magán-gyermekorvosok száma.

„A gyerekellátás még mindig az egyik legerősebb területe az állami egészségügynek, itt jól működik a körzeti orvosi rendszer, jó kapuőr funkciója van. A problémát a háziorvos jellemzően jól észleli és továbbítja a kórházi háttér felé a kis beteget” – mondta Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője.

A többi szakterület azonban nagy számban képviselteti magát az ország legnagyobb adatbázisára épülő Orvoskeresőben. A weboldal bárki által könnyen használható: kereshetünk rajta szakterület, orvos vagy rendelő szerint, beállítva lakhelyünket, és egyúttal időpontot is foglalhatunk.

 

További információ (nem közzétételre):

Kulcsár Dénes – denes.kulcsar@centralmediacsoport.hu