Soha ennyi traktor!

A magyar agrárium és általában a magyar gazdaság javuló eredményeit tükröző, sikeres kiállítást zárt a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont. A január 27-30. között megrendezett 34. AGROmashEXPO-n és 6. AgrárgépShow-n, a velük egy időben rendezett Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállításokon a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen.

Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója Fotó: Juhász Melinda

Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Juhász Melinda

Az ország legnagyobb, leglátogatottabb és leglátványosabb mezőgazdasági szakkiállításán több mint 45 ezer (köztük több ezer határon túlról érkezett) látogató volt kíváncsi 350 kiállító termékeire. A Vásárközpont teljes területén, vagyis 9 pavilonban és a hozzájuk tartozó szabadterületen, tehát 38 ezer négyzetméteren több ezer mezőgazdasági gép, köztük 260 traktor mutatkozott be, valamint a 2016-ban Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjjal elismert gépek és fejlesztések.

 

A kiállítás megnyitóján Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter elmondta: tavaly a gazdák több mint 100 milliárd forintért vásároltak gépeket. Ez 2 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Egy felmérés szerint idén is 90 százalékuk tervez újabb fejlesztéseket (kétharmaduk gépet vásárolna). És mivel az ágazatban idén elindult két, összesen 600 milliárd forintos támogatási program, nem csoda, hogy a gazdálkodók ennyien ellátogattak a Hungexpo Budapesti Vásárközpontba.

Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter  Fotó: Juhász Melinda

Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter
Fotó: Juhász Melinda

 

Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság ma már elsősorban az innovációról és a technológiai fejlesztésekről szól; ezek eredményeit pedig a régióban immár évek óta itt mutatják be a legszélesebb spektrumban. A vezérigazgató a cég eredményeit ismertetve elmondta, a kimagasló tavalyi üzleti eredmény a gazdasági növekedéssel és a kiállítói kedv visszatérésével indokolható.

Az idei AGROmashEXPO újdonsága volt a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság által közösen működtetett gazdafórum-sátor. Ebben a kiállítás ideje alatt szakmai konferenciákon és fórumokon tájékoztatták a gazdákat a jogszabály-változásokról és pályázati lehetőségekről.

Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter  Fotó: Juhász Melinda

Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter
Fotó: Juhász Melinda

A kiállítás – köszönhetően a szakmai partnereknek: a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ), a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ), a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának – bővelkedett szakmai programokban. A GOSZ szakmai napján például elhangzott, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a mezőgazdasági beruházások értéke. Feldman Zsolt, a szaktárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: 2010-ben ez 203 milliárd, míg 2014-ben már 315 milliárd forintot tett ki. Az agrár-külkereskedelem értéke szintén tükrözi az ágazatban végbement fejlődést, az utóbbi években 8 milliárd euró – csaknem 2400 milliárd forint körül – alakul – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Nagy sikert aratott a kiállításon idén először bevezetett két napos jegy. Ganczer Gábor vezérigazgató elmondta, a kiállítás egyre növekvő méretei miatt vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a jövőben öt napig tartson a legnagyobb hazai agrár seregszemle.

DSC_5146

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont következő programja február 18-21. között a FeHoVa és a Budapest Boat Show kiállítás lesz.