Sisi halotti bizonyítványának eredetijét állítják ki Bécsben

Kiállítják Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sisi halotti bizonyítványának eredetijét a Bécsben található Sisi Múzeumban. A nagyközönség eddig csupán egy fénymásolatot láthatott.

    A dokumentumot a schönbrunni kastélyt üzemeltető társaság vásárolta meg május 7-én a bécsi Dorotheum aukcióján 15 ezer euróért (4,5 millió forintért). Az 1898. szeptember 13-án Genfben kiállított iraton a személyes adatok mellett a császárné gyilkosának, Luigi Lucheninek a neve is szerepel, aki szíven szúrta Sisit.
A múzeum kurátorainak feltűnt, hogy a genfi hatóságok rosszul adták meg a császárné születési helyét a halotti bizonyítványon: Sisi nem a felső-bajországi Possenhofen kastélyban, hanem a müncheni Herzog Max-palotában látta meg a napvilágot.
Speciális fény-, hőmérséklet- és páratartalom-ellenőrző berendezéseknek köszönhetően tartósan is kiállíthatják a dokumentumot a bécsi múzeumban.
Ugyancsak a bécsi Dorotheumban tartott árverésen kelt el még májusban Sisi selyemcipellője 75 ezer euróért (22,7 millió forintért). A múzeum kurátora, Olivia Lichtscheidl szerint a cipő 26 centiméter hosszú, ami a mai 41-es lábméretnek felel meg, vagyis Sisinek meglehetősen nagy, de egészen keskeny lábfeje volt.
A restaurált selyemcipőt az előző évben már bemutatott Sisi-ruhával együtt állítják majd ki. A kék és fehér színű, szűken szabott ruha a császárné életének utolsó éveiből való.
Az újonnan kiállított relikviákat tematikus vezetés során lehet megtekinteni a Hofburgban található Sisi Múzeumban.

Forrás:MTI