Sikerrel zárt a Construma!

Sikerrel zárt a Construma a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az idén 41. alkalommal megrendezett esemény ismét bizonyította, hogy idehaza ez a legnépszerűbb otthonteremtési kiállítási csokor. Főleg a szakmai programok erősödtek, évről-évre egyre többen vesznek részt a workshopokon, kerekasztal-beszélgetéseken, konferenciákon és továbbképzéseken.

Fotó: Juhász Melinda

Öt nap alatt több mint 30 ezer látogató volt kíváncsi a vasárnap véget ért, 41. CONSTRUMA, a vele egy időben rendezett 11. HUNGAROTHERM épületgépészeti szakkiállítás és a 11. OTTHONDesign kiállítás programjaira. A hazai építőipar csúcsrendezvényén Magyarországon kívül 21 országból (köztük Dél-Koreából, Csehországból, Lengyelországból, Törökországból, Olaszországból, Iránból és Szaúd Arábiából) összesen több mint 500 kiállító mutatta be termékeit, szolgálatatásait, újdonságait.

A kiállítás iránti érdeklődés azt mutatta, hogy a gazdasági nehézségek ellenére sem csökkent jelentősen az építési és felújítási kedv: a kiállítók többsége elégedetten távozott. Az erősödő szakmai részvétel pedig az iparág életképességét jelzi.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy fordulóponthoz érkezett az építésügy: az elmúlt évek mennyiségi növekedését most minőségi változásnak kell követnie. Az államtitkár úgy véli, hogy ezt a magyar építőipar képes „megugrani”.

Az idei szakmai programok és a kiállítás fókuszában a jövő építőipari kihívásai – az energiahatékonyság, az energiatakarékos otthonok és a fenntarthatóság – álltak. Kiemelt téma volt a minőség és az új generációk érdeklődésének felkeltése az építőipari szakmák iránt. Nagy érdeklődés kísérte az idén 15. alkalommal megrendezett Szolárkonferenciát és a Solar Race-t, a napelem kivitelező szakemberek versenyét. A tavalyinál is többen vettek részt a Magyar Építész Kamara, valamint a Budapest és Pest Megyei Mérnöki Kamara továbbképzésén, a Tetős Szakemberek Találkozóján, valamint a kiállítás egyik fő szakmai partnere, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége által rendezett konferencián.

Immár hatodik alkalommal szerveztek vezetett szakmai túrákat a Construma az építési szakemberek számára. Ezeken a másfél órás „túrákon” a kiállítók a termékek, szolgáltatások iránt leginkább érdeklődő szakembereknek is bemutathatták újdonságaikat Ezúttal 4, egyenként másfél órás szakmai túrából lehetett választani.

A CONSTRUMA otthonteremtési kiállítási csokor meghatározó kiállításán, az OtthonDesign fókuszában a fenntarthatóság és energiahatékonyság állt. Sok érdeklődőt vonzott a Lakberendezők Országos Szövetségének lakásbelsőt imitáló enteriőre, amelyben a látogatók megtekinthették a legújabb lakberendezési megoldásokat, színeket, stílusokat, valamint az úgynevezett DESIGNMátrix, egy 100 négyzetméteres installáció, amelyen a tervezők bemutatták az aktuális újdonságaikat.

Visszajelzések alapján sikeres volt, magas részvétellel a FABUNIO – Magyar Bútor és Faipari Szövetség által szervezett konferencia, az immár hagyományos WOODLIKE Workshop, valamint az Ezer színű fa című kiállítás, melynek célja a hazai kortárs tervezők által készített fatárgyak bemutatása volt a tágabb nagyközönség és a faiparos szakma számára.