Sík Sándor az élet nagy kérdéseire válaszol

doczy

Dóczy Péter színművész, rendező Fotó: Pörneczi Bálint

Születésének 125. évfodulóján, 2014-ben ismerkedett meg közelebbről Sík Sándor piarista szerzetestanár, költő életével és munkásságával Dóczy Péter színművész, rendező. A Sík Sándor Emléknap megrendezése, amelyre őt kérték fel, egy hosszú folyamat kiindulási pontja lett. A Szent István Bazilika lovagtermében bemutatott, Sík Sándor életéről szóló összművészeti előadást azóta az ország több városában, gimnáziumában játszották, sőt felvidéki, erdélyi, délvidéki közönség is láthatta. A minap Sík Sándor Emberi hangra és hegedűre címmel Dóczy új hangoskönyve látott napvilágot.

 

– 2017-ben két jelentős eseményt is ünnepelnek a piaristák: a rend alapításának 400. és a rendalapító, Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulóját. A világ összes keresztény népiskolája égi pártfogójának ünnepén, november 27-én nyitották meg a kalazanciusi szentévet Rómában.

– Amikor a hangoskönyvet terveztem, nem a piaristák jubileumára gondoltam, de a kiadvány szellemiségében tökéletesen illeszkedik a szentév programjaihoz. Sík Sándor édesanyjával folytatott levelezése, naplójegyzetei fogtak meg. Olyan intimitásokat tudtam meg korában az ország egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő személyiségéről, amelyeket nem szabad titokban tartani. Azok a kérdések, amelyek bennük folyamatosan felmerültek, ma is húsbavágóak, különösen a talaj nélküli ifjúságnak nyújthatnak fogódzót. Sík Sándor már tíz évesen felkerült Pestre a piarista gimnáziumba az imádott gödöllői szülői házból. Négy év múlva már a rendbe lépett. Az előbb említett dokumentumokból tudhatjuk meg igazán, hogy mennyire nehéz volt számára a saját maga által kijelölt úton menni. Ezt a keresztutat, a nehéz, fájdalmas életét akartuk művész barátaimmal, Jónás Gabriellával és Szemerédi Bernadettel megmutatni. Adta magát a párhuzam kapcsolatukat Jézus és édesanyja, Mária mélységesen mély és szeretetteljes viszonyához hasonlítani. Ezért választottam a költő Keresztút című verséből annyi részletet.

sik-borito

– Mire gondol, mi az, amit a mai ifjúságnak Sík Sándor életével kapcsolatban feltétlenül tudnia kell?

– Tábori papként a déli fronton írt verseiről, naplójegyzeteiről, a bűnről, bűnhődésről, megbocsátásról, azokról a mélyreható emberi gesztusokról, amelyek az életét irányították. Amikor a kultuszminiszter, Klebersberg Kunó felkérte a Szegedi Egyetem magyar tanszékének a vezetésére, olyan pályakezdő, nehéz helyzetben lévő zsenik segítségére sietett, mint Szerb Antal vagy Radnóti Miklós. A fiatal költő esküvői szertartását is ő végezte, amikor házasságot kötött Gyarmati Fannival a Bazilikában. Sokat tett az ifjúság nevelése, oktatása terén, többek között mint a magyar cserkészet egyik alapítója és a cserkész-tízparancsolat megfogalmazója. Származása egy pillanatra sem akadályozta meg abban, hogy ízig-vérig magyarnak érezze magát, a magyar kultúra katonájának, hirdetőjének. Azért fontos, hogy az ifjúság tanulmányai során találkozzon Sík Sándorral, mert példaértékű ember, aki a lelkiismeret, a tisztánlátás és irgalmasság eszközével mutat utat ebben a felkavarodott világban. Ez is egy lehetséges válasz az élet nagy kérdéseire.

sik-sandor-1963

 

Horváth Gábor Miklós