Síelj itthon!

A magyarországi téli sportok turisztikai vonatkozásairól, kiemelten a hazai síelési lehetőségekről tartott sajtótájékoztatón dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a hazai turizmus érdeke, hogy a magyar síelők a hazai sípályákat előnyben részesítsék, és itthon is minél többször menjenek el síelni. A síturizmus fellendítésének alapja az együttműködés, ezért törekedni kell a szolgáltatói összefogások megteremtésére a síturizmus attrakciógazdái és a környékbeli szálláshelyek között. A helyettes államtitkár szerint fontos a síklaszter azon célja, hogy tagsága sífelszerelés-gyártókkal is bővüljön, mert így erősödni fog a hazai termelő-kapacitás, ezáltal új munkahelyek jönnek létre.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

A Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója, Mártonné Máthé Kinga elmondta: a „Síelj itthon!” elnevezésű projekt kiemelt jelentőségű a téli szezon turizmusának élénkítésében. A hazai sípályák és a kapcsolódó szálláshelyek, vendéglátóhelyek többsége olyan kis- vagy középvállalkozás, amely elfogadja fizetőeszközként a hazai turizmus motorját, a SZÉP kártyát is. Kiemelte: számos magyarországi sípálya várja a téli időszakban a síkedvelőket, és a jól felszerelt műanyag pályák is tökéletesen alkalmasak a sítudás hazai megszerzésére gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A sajtótájékoztatón Fehér Gyula bemutatta a hazai síturizmus úttörő összefogását, a Chernel István Sí és Turisztikai Klasztert. A Klaszter célja a sport-, és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának, a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése, sípályák biztosítása, vagyis a síélet fejlesztése Magyarországon. Hazánkban jelenleg 14 sílifttel működő sípálya, illetve 26 síiskola működik.