„Semmi vagyok” – Ávéd János szerzői estje

  1. április 19. (vasárnap), 19:30, Budapest Music Center

Vendég:

Fenyvesi Márton (gitár)

MAO_AvedJanos1_foto_FazakasRita

οὐθέν εἰμι (úthen ejmi)) = ógörög “semmi vagyok” (mit sem érek)

Ávéd János a Modern Art Orchestra egyik meghatározó hangú szólistája, szaxofonos, zeneszerző. Szerzői estjének izgalmas mottója egyrészt idézi a nyugati misztikus filozófiák aszkétikus alázatát – ugyanazt az alázatot, amely egy igazán nagyszerű zenész sajátja. Másrészt utal a keleti bölcselet meditatív szemléletére, amikor az ember átadja minden tudását, fizikai és szellemi képességét egy felsőbb cél szolgálatának.

A „Semmi vagyok” Ávéd János dalainak, bagatelljeinek laza csoportja.

„Amikor a színpadon állok, vágyom arra, hogy “semmi” legyek. Átlátszó, vékony hártya, csatorna, ami torzítatlanul továbbítja a szeretet minden üzenetét Istentől, zene formájában. Hiszem, hogy egy zenész életében azok az igazán ihletett pillanatok, amikor önmaga semmivé válik és feloldódik a zenében.”

Ávéd Jánosnak családi és baráti körben volt alkalma évek hosszú során át klasszikusnak mondható “keresztyén” témákban elmerülni. A holtig tartó tanulás jegyében szinte soha véget nem érő szellemi folyamatok részese, amelyek szerinte hasonlítanak ahhoz, amikor a jazz-iskolában elkezdte kialakítani repertoárját, zenei készségeit. “Azt is mondhatnám, hogy hitem és önvizsgálatom “standard”-jei ezek az ihlető témák, amikkel foglalkozom” – fogalmazta meg ars poeticáját Ávéd János.

A MAO soron következő szerzői estjének darabjai hitbéli beszélgetésekből, prédikációkból, elmélkedésekből inspirálódott zenei reflexiók. Nem teljesek, nem átfogóak és semmilyen szentírás tematikáját nem követik. Nem szakrális művek, hanem tökéletlenek – és talán épp ezért megkapóan emberiek és lebilincselőek.

Az est művészevendége Fenyvesi Márton gitáros, aki fiatal kora ellenére már Európa-szerte aktívan fellépő, utazó művész. Stílusát állandó útkeresés jellemzi. Nevével éppúgy találkozhatunk experimentális zenét játszó felállásokban, mint akusztikus mainstreamet előadó művészek társaságában. Alapító gitárosa volt a Modern Art Orchestrának – nagyzenekari hangszerelései rendszeresen felhangzanak a MAO koncertjein.

 

Jegyár: 1500 Ft