SEGÍTSÉG A VÁLTOZÁSHOZ

  DSC_5122A szociális munka  új útjairól és jógyakorlatairól szervezett országos konferenciát az Ökumenikus Segélyszervezet Budapesten. A mintegy 200 szociális szakember részvételével zajló tanácskozás fő apropóját a Segélyszervezet 2015 februárjáig tartó TANDEM program tapasztalatainak összegzése adta. A VELUX Alapítványok támogatásával zajló 500 millió forint értékű program keretében az ország minden pontjáról pályázhattak a civil szervezetek társadalmi felzárkózást illetve gyermekfejlesztést célzó programjaikkal. A pályázati támogatásból megvalósult fejlesztésekben eddig 2230 hátrányos helyzetű felnőtt és 3000 hátrányos helyzetű gyermek vett részt. Ezen modellek jógyakorlatait, illetve a Tandem program keretében a Segélyszervezetnél zajló gyermekfejlesztési projektek tapasztalatait osztották meg a szakemberek egymással a József Attila Művelődési Központban szervezett eseményen. A rendezvény délelőttjének két 15 perces kisfilm adott keretet, melyek színes és tartalmas formában adtak átfogó képet a nagyszabású hazai szociális projekt megvalósításáról. A jelenlévőket Lévai Anikó az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László a szervezet elnök-igazgatója, valamint Jens-Jorgen Pedersen, a VELUX Alapítványok programvezetője köszöntötte.

A tanácskozást megnyitva Lévai Anikó beszédében kiemelte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet egyik legfontosabb értéke a megújulásra való képesség, az új utak keresése és a hatékonyságra való törekvés. Szükség es és példaértékű ez az erény, mert az élet minden területén is élethosszig tartó tanulásra és az új körülményekhez, társadalmi változásokhoz való alkalmazkodásra van szükség, hogy választ tudjunk adni a kihívásokra, hogy a rendelkezésre álló forrásokat pedig ne feneketlen zsákba öntsük, hanem valódi fenntartható változásokat érjünk el vele. Példaként a kastélyosdombói reintegrációs programot emelte ki a jószolgálati nagykövet, ahol éppen ezekben a napokban költöznek önálló ingatlanba az eddig a szociális ellátó rendszerben élő családok.

Lehel László elnök-igazgató köszöntőjében a TANDEM Program egyik fontos eredményére, a projekt tapasztalatait összegző kiadványra hívta fel a figyelmet, mely konkrét javaslatokat fogalmaz meg a szociális ellátórendszer hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételének érdekében.

A délelőtt gerincét adó előadást Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tartotta ’Változások a hazai szociálpolitikában’ címmel, mely a Segélyszervezet programjához kapcsolódóan az új szociálpolitikai irányvonalak megerősödésének szükségességéről szólt. Az államtitkár kiemelte: a szociális terület legfontosabb erőforrását a szekemberek tudása illetve tapasztalati jelentik, ezért a kormányzat az elkövetkező időszakban még nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a szakma képviselőinek megbecsülésére, a velük folytatott folyamatos párbeszédre.

A konferencia a TANDEM Programban résztvevő szakemberek előadásaival és szekcióbeszélgetésekkel folytatódott tovább. Ennek keretében több, az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alapból támogatást nyert civil szervezet számolt be munkájuk eredményéről, illetve az új módszerek és megközelítések még jobb megismerése érdekben cseréltek tapasztalatot a jelenlévő szervezetek képviselői, munkatársai. Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója ’Új eszközök kipróbálása a szociális munkában’ című előadásában kiemelte, hogy időszerű változtatásokat véghezvinni a szociális munkában és az ehhez a területhez kapcsolódó oktatásban is. A jelenlévő társadalmi problémák új kompetenciákat igényelnek a szociális szakemberektől. Sokkal jobban össze kell kapcsolni a szociális ellátó rendszereket a munkaerő-piaci szolgáltatásokkal is. Rácsok Balázs hangsúlyozta, hogy óriási szerepe van a gyerekekkel és családokkal való munkában a motivációnak. Fontos, hogy megtaláljuk azokat az eszközöket ahol a nehéz helyzetben lévők motiváltak maradnak helyzetük rendezésében.

A konferencia szekcióbeszélgetései a gyermekfejlesztés új irányai, a motiváció szerepe a szociális munkában, a „védett” foglalkoztatás lehetősége intézményi keretek között, munkaerő-piaci illetve a szociális gazdasági típusú szolgáltatások új módszerei témájában folytatódtak. A konferencia idején a nyertes pályázók közül többen be is mutatták azokat a termékeket, melyeket a TANDEM Fejlesztési Alap által támogatott projektekben készítettek.