Segélyakciót indít az árvíz sújtotta Szerbiába és Boszniába az Ökumenikus Segélyszervezet

Pénteken útnak indulnak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, hogy bekapcsolódjanak a segítségnyújtásba a szerbiai és boszniai árvíz sújtotta területeken, és felmérésekkel segítsék egy széleskörű nemzetközi segélyprogram előkészítését. 

A magyar Segélyszervezet ezúttal is a genfi központú ACT Alliance tagjaként, a nemzetközi szövetséggel szoros koordinációban nyújt segítséget: a rendkívüli helyzet kihirdetését követően felvette a kapcsolatot a szövetség helyi tagszervezetével (Philanthropy), illetve az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Segélyszervezettel (EHO). Utóbbi szervezettel az elmúlt évtizedben már számos alkalommal segített közösen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, legutóbb mintegy egy évvel ezelőtti tordai tornádó károsultjainak segélyezésében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a pénteki napon már részt vesznek Újvidéken (Novi Sad) a koordinációs megbeszéléseken majd a tervek szerint a helyi segélyszervezet munkatársaival együtt utaznak tovább az árvíz sújtotta területekre. A Segélyszervezet az akció legelső, gyorssegélyezési szakaszára 1 millió forintot különített el, további források megnyitásáról a helyszíni felmérések fényében hoz döntést.

Mint ismeretes a szerb kormány csütörtökön rendkívüli helyzetet hirdetett és nemzetközi segítséget kért a Szerb Köztársaság területén az árvízveszély miatt. Az árvíz miatt az ország több területén már százakat kellett evakuálni, és több halálos áldozata is van az áradásoknak.

Átutalással vagy csekkbefizetéssel a következő számlaszámon fogad adományokat segélyakciójához az Ökumenikus Segélyszervezet: 11705008-20464565.

A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Szerbia, Bosznia!- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.