Seehofer ismét élesen bírálta Merkelt

Horst Seehofer bajor miniszterelnök néhány nap szünet után kedden ismét élesen bírálta Angela Merkel kancellárt, Münchenben a tartományi gyűlés (Landtag) szünetében újságíróknak azt mondta, hogy társadalmi szakadást és radikalizálódást idézhet elő a berlini vezetés bevándorláspolitikája.

    Horst Seehofer figyelmeztetett, hogy tovább csökkenhet a Merkel vezette konzervatív CDU és az általa vezetett bajor testvérpárt, a CSU támogatottsága, a szélsőséges Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalomhoz pedig az eddiginél is többen csatlakozhatnak, ha nem sikerül korlátozni a menekültek számát.
    A bajor kormányfő egyben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormány még mindig nem jutott dűlőre a tranzitzónák bevezetésének ügyében.
    A Pegida “rasszista, idegenellenes kijelentései teljességgel elfogadhatatlanok és a CSU is elítéli őket”, de mindez nem menti fel a politikát azon felelőssége alól, hogy “válaszokat adjon a lakosság aggodalmaira és félelmeire” – mondta Horst Seehfoer.
    Rámutatott, hogy a bevándorláspolitika és a menekültek integrációja körül is sok a félelem, és úgy vélte, amíg nincs megfelelő válasz, ezek a problémák “felhajtóerőt” adnak a szélsőséges erőknek.
    Az utóbbi napokban két nagy közvélemény-kutató intézet, az Emnid és az INSA is 37 százalékosra mérte a CDU/CSU támogatottságát. Szeptember végén még mindkét intézetnél 40 százalékon álltak a konzervatív uniópártok. Seehofer szerint a gyengülés tovább folytatódik. “Lehet, hogy már most mélyebben vagyunk, mint ahogy a felmérések mutatják” – idézte a bajor miniszterelnököt a Münchner Merkur című lap az online kiadásában.
    Közben az n-tv hírtelevízió azt jelentette, hogy a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának egyes tagjai úgy vélik, jó megoldás lenne, ha Angela Merkel elvállalná az ENSZ főtitkárának 2016-ban megüresedő pozícióját, mert így a kancellárváltással együtt a kormány menekültpolitikáját is új irányba lehetne fordítani nagyobb politikai károk nélkül.
    Ebben az esetben az n-tv hírportálján megjelent elemzés szerint a CDU valószínűleg Wolfgang Schäuble jelenlegi pénzügyminiszter kancellárrá választását támogatná. A 73 éves politikus átmeneti időre, a 2017-ben esedékes Bundestag-választásig maradhatna hivatalban.