Scott Walker visszalép a republikánus előválasztási küzdelemtől

Scott Walker wisconsini kormányzó bejelentette hétfőn, hogy nem folytatja a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelmet.

    A címért való jelentősebb pályázók közül korábban Rick Perry volt texasi kormányzó adta fel a verseny folytatását. A visszalépés oka mindkét politikus esetében alapvetően a kampánykassza kiürülése volt.
    A 47 éves politikus kormányzói mandátuma 2018-ig tart. A posztjára 2010-ben megválasztott vezető megfosztotta a közalkalmazottakat a kollektív béralku jogától, és a munkavállalói érdekvédők több szerzett jogát is korlátozta. Ezért a wisconsini szakszervezetek 2012-ben visszahívási szavazást kezdeményeztek vele kapcsolatban, amelyből azonban győztesen került ki.
    Walker a vallásos konzervatívokat, az adóellenes, ultrakonzervatív Teadélután mozgalom híveit és a Republikánus Párt leginkább hagyományőrző csoportjait próbálta megszólítani. Ugyanakkor több kérdésben nem képviselt egyértelmű álláspontot, a republikánus elnökjelölt-aspiránsok tévévitáin képtelen volt felhívni magára a figyelmet és nem tudta kezelni Donald Trump ingatlanmilliárdos és valóságshow-sztár felemelkedését sem.
    A CNN televízió és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint a republikánus aspiránsok népszerűségi listáját, ha a második tévévitában felmutatott gyengébb szereplése miatt kissé visszaesve is, de továbbra is Donald Trump ingatlanmilliárdos és valóságshow-sztár vezeti, 24 százalékkal. Mögötte a második helyre Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója zárkózott fel 19 százalékkal, Ben Carson volt idegsebész pedig 14 százalékos támogatottsággal a harmadik helyre esett vissza.
    A demokratáknál Hillary Clinton növelte előnyét Bernie Sanderssel szemben, a volt külügyminiszter 42-24 százalék arányban vezet a vermonti szenátor ellen. A harmadik helyen 22 százalékkal Joe Biden alelnök. Az elvesztett fiát gyászoló Biden azonban kételyeket fogalmazott meg a politikai megmérettetésen való indulásával kapcsolatban. Az alelnök a katolikus America magazinnak nyilatkozva, kijelentette, hogy talán már késő lesz, mire lélekben rászánja magát az indulásra, és lehetséges, hogy a lehetőség ablaka becsukódik majd előtte.

Forrás:MTI