Sarka Kata: „Nálunk a kutya a harmadik gyerek”

Sarka Kata pontosan tudja, milyen érzés, ha az embernek elveszik a házi kedvence – vele is előfordult egyszer, hogy kiskutyája elkóborolt, és kétségbeesve indult a keresésére. Felelősségteljes kutyatartóként Kata is örömmel fogadta, hogy a Vigyél Haza Alapítvány szervezésében megvalósuló mikrochip-leolvasó hálózat telepítése révén az eltévedt állatok hamar hazajuthatnak.

 

Sokan segítenének egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóbor állatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak nehézséget jelentett, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan volt. Megoldásként a Vigyél Haza Alapítvány olyan kutyabarát éttermeket keresett meg Budapesten, akik egyébként is szívesen látják a kutyás vendégeket, most pedig arra is vállalkoztak, hogy bárki számára ingyenesen elérhetővé teszik az alapítvány által kihelyezett mikrochip leolvasókat. A chip gyors leolvasása után az étterem értesíti a programban résztvevő önkéntes állatorvosokat, akik az alapítványt támogató Telenor mobilinternetén közvetlenül az online adatbázisban tudják ellenőrizni az állat és gazdájának adatait. Ezután már szinte biztos az út, hogy az elkóborolt kedvenc biztonságban hazajuthasson.

Sarka Kata nagyon hasznos dolognak tartja a kezdeményezést, szerinte ez rendkívül megnyugtató előrelépés a felelősségteljes gazdáknak. „Egyszer előfordult, hogy azt hittem, Milla elveszett – nagyon sokáig szólongattam, mindent átnéztünk, de nem jött elő. Borzasztó érzés volt, azt gondoltuk, hogy elszökött. Sírtam és kértem Petit, hogy azonnal kezdjük el átfésülni a környéket. Utólag kiderült, hogy csak elbújt a kertben, és nem is vette észre, hogy keressük – mondta el Kata, aki azt is hozzátette, saját éttermükbe is szívesen telepítene mikrochip leolvasót.

„Amikor elmegyek itthonról, általában viszem magammal Millát. Nem szeretem egyedül hagyni, ezért csak olyan helyekre szervezek megbeszélést, ahova kutyát is be lehet vinni. Nekünk is van egy kutyabarát éttermünk, szeretném, hogy ha itt is telepítenének egy chip leolvasót” – magyarázta Kata. A szépség azt is elmondta, náluk a kutya abszolút családtag.  „A neve Hajdú Milla, ebből is látszik, hogy mennyire befogadtuk. Ő is nagyon megszeretett minket, bármikor elmegyünk otthonról, sír utánunk, így ahová csak lehet, velünk jön. Ágyban alszik, most lesz a szülinapja és tortát is kap majd, szóval olyan, mint egy gyerek. Bevallom, engedékenyebben nevelem, mint a gyerekekeinket – Noémivel és Dáviddal nagyon következetes vagyok, Millánál ez sokkal kevésbé jellemző” – nevetett Kata.

A Vigyél Haza Alapítvány szeretné lefedni Budapest egész területét: május végéig 25 kutyabarát étterembe kerülhet chip-leolvasó, ezeket a helyszíneket feltüntetik a Telenorral közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban is. Az alkalmazást a bevezetés óta közel húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben.

 

A Vigyél Haza alkalmazásról

„A Kutyakereső alkalmazás segítségével állatbarátoknak, állatvédő szervezeteknek, vagy a szakhatóságnak jelezheted, ha kóbor kutyát látsz. Megtalálhatod elveszett kutyádat, vagy gazdira váró kutyák között kereshetsz, ha örökbe szeretnél fogadni egy árva állatot. Ha feltöltöd a kutyád adatait és elkóborolna, két kilométeres körzetben egy mozdulattal értesítheted az alkalmazást használó állatbarátokat, hogy segítsenek kedvenced megkeresésében. Megnézheted azt is, hogy a közeledben hol találsz állatvédő szervezetet.”