Saint-Gobain: 350 éves a világ vezető építőipari cégcsoportja

• Európa egyik legrégebbi alapítású vállalata 64 országban van jelen, csoportszintű árbevétele 42 milliárd euró
• A Saint-Gobain csoport több mint 1000 tagvállalatból áll és 190 ezer főt foglalkoztat
• A hazai piacon 25 éve van jelen: portfóliójában hét vállalat található- tudtuk meg 2015.04.17-én a Saint-Gobain sajtótájékoztatóján, amely a Hungexpo területén került megrendezésre.

Fotó: Juhász Melinda

2015-ben ünnepli fennállásának 350. évfordulóját Magyarország vezető építőipari cégcsoportjának anyavállalata a Saint-Gobain. A francia hátterű, 64 országban jelenlévő vállalkozás Európa egyik legpatinásabb folyamatosan működő társasága, Párizsi Tőzsde CAC 40 indexének legrégebbi alapítású tagja. A 2013-ban 42 milliárd eurós árbevételt elérő Saint-Gobain a világ első 100 ipari csoportja közé tartozik, jelenleg több mint 1000 konszolidált vállalatból áll, és több mint 190 ezer főt foglalkoztat. A Magyarországon 25 éve jelenlévő vállalatcsoport 2013-ban a hazai piacon 10,26 milliárd forint árbevételt ért el, míg az exporttevékenysége 2,25 milliárd forint forgalmat generált.

A Saint-Gobain története a XVII. századig nyúlik vissza: a tükörüveg gyártására szakosodott manufaktúrát XIV. Lajos király alapította: első megrendelése a versailles-i tükörterem elkészítése volt. Az 1850-es években nyitotta meg első, külföldi üzemét Németországban, mellyel kezdetét vette a ma már 64 országban jelen lévő nemzetközi cégcsoport expanziója. Mára a cégcsoport az egyike a világ vezető lakókörnyezet fejlesztéssel és  építőiparral foglalkozó vállalatainak. Tevékenységének fókuszában az építőanyag tervezés, gyártás és forgalmazás, a  világpiacok egyre növekvő igényeinek és keresletének innovatív megoldásokkal történő kielégítése áll, az energiahatékonysági és a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével. A vállalatcsoport kiemelkedő technológiai szaktudását és innovációs munkáját jól mutatja, hogy forgalmazott termékeinek 20%-át az elmúlt öt évben fejlesztette.

A cégcsoport Magyarországon Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. néven, három márkanévvel (Rigips, Isover, Weber) van jelen az építőipari piacon. A vállalatcsoport további tagja a gépjárműüvegek értékesítésére specializálódott Saint-Gobain Autover Kft.,a csiszolóanyag gyártó- és értékesítő Saint-Gobain Abrasives Kft., valamint az építőanyag forgalmazó Raab Karcher hálózat és a Platform áruház, amely az építőiparban dolgozó mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint házépítők, lakásfelújítók igényeit szolgálja ki teljes körűen. A vállalatcsoport tulajdonában van Magyarország első és egyetlen gipszkarton gyára.

Pierre-André de Chalendar, a Saint-Gobain elnök-vezérigazgatója, – aki Sanghajban indította el a csoport 350 éves évfordulójának októberig tartó ünnepségsorozatát, – az esemény kapcsán kiemelte: „Ez az évforduló jó lehetőség arra, hogy megmutassuk 350 éves folyamatos piaci jelenlét és innováció erejét: hosszú távra tervezünk és fókuszáltan működünk. Ez egyaránt biztosít stabilitást és dinamizmust ahhoz, hogy alkalmazkodjunk a folyamatosan változó világ követelményeihez. A történetünk bizonyítja: olyan cég vagyunk, amely következetesen átlépi a határait és szembenéz a technológiai kihívásokkal. Visszatekintve, illetve a jelen helyzetünket, tevékenységünket megvizsgálva, meggyőződésünk, hogy számos okunk van bízni a jövőben is, ezért a jövőre és az innovációra koncentrálva ünnepeljük ezt a különleges évfordulót. Önökkel pedig az optimizmusunkat szeretnénk megosztani ebben az évben.”

A jubileumi rendezvénysorozat részeként a cégcsoport innovációs erejét szemléltető futurisztikus utazó pavilonok járják majd be a világot, elkészül egy  a cégcsoport történetét bemutató virtuális kiállítás, emellett okostelefonokra és tabletekre letölthető Word 350 nevű játékkal házakat építhetnek az érdeklődők. A cégcsoport közel 200 ezer munkatársa október 15-én ünnepli majd az évfordulót, melyhez  hazánkban többek között számos rendezvény és a 350 év tiszteletére létrehozott szakmai díj is kapcsolódik majd.

Érdekességek a Saint- Gobainről

• A Saint-Gobain szállította az üveget a Louvre piramishoz valamint a pekingi és sanghaji opera épületéhez.
• Európában minden második autó üvegét a vállalat szállítja.
• Évente több, mint 30 milliárd üvegpalackot és üvegedényt gyárt.

• 80 fővárost és több mint ezer nagyvárost látott el a világban vízvezetékkel
• Saint-Gobain szigeteli az USA-ban a házak egyötödét
• Bevételének 1/3 része az épületenergetikai megtakarításokat elősegítő és környezetbarát termékek és megoldások értékesítéséből származik.
• A szolártechnikai eszközökhöz szükséges speciális üveg szállításában világszinten mintegy 20 %, Európában pedig mintegy 50 % piaci részesedést tudhat magáénak.