Rozmaringos szilvatorta nyerte a “Magyarország Cukormentes Tortája” Háziversenyt

Szász Kinga a győztes tortával

Szász Kinga a győztes tortával

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány “Magyarország Cukormentes Tortája” Háziverseny győztes tortája dióval, rozmaringgal, szilvával és zabliszttel készült. A hobbicukrászoknak szóló kihívást Szász Kinga nyerte.

A Rozmaringos szilvatortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kalória- és szénhidrátszegény, így egy cukorbeteg étrendjébe is nyugodtan beilleszthető.

A “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is háziversenyt hirdetett, melyre bárki nevezhetett, aki nem cukrász ipartestületi tag. A beérkezett majdnem 50 pályázatból tíz került a döntőbe, egytől egyig hozzáadott cukortól mentes édességek. Az idei mezőny bővelkedett izgalmas hozzávalókban: céklás, pekándiós, kókuszlisztes, zsályás és rozmaringos is szerepelt közöttük. A versenyzők szeptember 12-én az Academy Golf Budapest Golf Klubban mutatták be alkotásaikat. Közülük Szász Kinga Rozmaringos szilvatortája ízvilágával, a diabetikus fehér csokoládé, a dió, a rozmaring, a tejszín és a zabliszt arányos felhasználásával emelkedett ki. A nyertes 24 szeletes torta 14,4 g szénhidrátot és 174 kCal tartalmaz szeletenként.

A zsűri – hasonlóan a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyhez- nem létező receptek hozzáadott cukor nélkül készült változatait várta, hanem új kreációkat, amelyeknél az innováció, az esztétika és az ízek harmóniája együtt jellemzi az édességet. A zsűri elnöke Mautner Zsófia, a Chili & Vanília blog szerzője, tagjai: Mihályi László, mestercukrász, a lyoni desszert világbajnokság döntőse, a Váci Desszert Szalon tulajdonosa; Kovács Ildikó, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa és Nándori László, aranykoszorús cukrászmester, a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny 2013-as és 2014-es győztes tortáinak megalkotója.

A háziverseny fődíját a Kenwood Major Premier minőségi robotgépet, a Kenwood felajánlását Szász Kinga vihette haza.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója idén is a 77 Elektronika Kft., a Dcont TREND, az egyetlen VALÓBAN MAGYAR vércukormérő család fejlesztője és gyártója. A főtámogató „különdíjat” ajánlott fel, mely egy Dcont TREND vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomag, melyet a Diétás pekándiós sajttorta karamell réteggel készítője, Herczegné Knap Daniella vihetett haza.

Az Internetpatika.hu ajándékcsomaggal díjazta a harmadik helyezett Gerő Esztert a Ribizlis zsályás túrótortáért, valamint minden döntős Internetpatika.hu utalványt vehetett át.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben hirdette meg először a “Magyarország Cukormentes Tortája” Háziversenyt. Az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa állította össze. A verseny nemcsak cukorbetegeknek, ha nem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a döntős receptek hamarosan kikerülnek az alapítvány blogjára (http://cukkerberg.blog.hu/).

A “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt az alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. A verseny szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft. is. Az idei győztes a “Csokis kaland,” melyet Nándori László és a Nándori Cukrászda csapata alkotott meg. A győztest Magyarország Tortájával együtt a Magyar Ízek Utcája nyitányaként ünnepélyesen mutatták be augusztus 19-én, azóta számos helyen megvásárolható országszerte.