Rovanpera történelmi győzelme

Minden idők legfiatalabb világbajnoki raligyőztese lett Kalle Rovanpera, miután elsőként ért a második Észt Rali céljába. Harri Rovanpera nagy tehetségként beharangozott fia hozta a jó helyezéseket, de a győzelem még váratott magára. Eddig. Az Északi-sarki Finn Ralin közel került a győzelemhez, de akkor a nagyon domináns Tanaktól nem lehetett elvenni a győzelmet. A második és harmadik helyen Craig Breen és Thierry Neuville ért célba.

A 20 éves Rovanpera hazai pályán tarolt, lévén, hogy Észtországban lakik. Tanak kiesését követően kétpólusú harc alakult ki Rovanpera és Craig Breen között. A Toyota ifjú tehetsége viszont szinte mind a négy napon vezetett Yarisával, mielőtt behúzta a végső győzelmet vasárnap. Ügyesen maga mögött tartotta az ír Breent és elsőként lépte át a célvonalat. Ezzel a győzelemmel a Toyota az idei eddigi hét raliból haton győzedelmeskedni tudott.

„Nehéz szezon volt ez eddig, ezért nagyon örömteli megszerezni a győzelmet Észtországban. Ez majdnem hazai győzelem számomra.” – nyilatkozta Rovanpera. „Bizonyítottuk, hogy jó a tempónk, s ezt győzelemre váltani igazán jó érzés.” – tette hozzá.

A világbajnokságban vezető Sebastien Ogier tovább növelte előnyét az egyéni ponttáblán most megszerzett negyedik helyezésével. Jelenleg 37 ponttal áll az első helyen az Észt Ralin ötödik helyet szerző Elfyn Evans előtt. A hétszeres világbajnok ennek ellenére nagyon frusztrált volt a végén. Elmondása szerint ez nem vezetés, hanem harc volt. A szörnyű körülményekre panaszkodott, s szerinte olyan volt, mintha egy vonatot vezetett volna. Örült, hogy egyáltalán célba ért.

Ott Tanaknak nem sikerült megismételni tavalyi győzelmét hazai raliján. A 33 éves pilóta még pénteken kiesett, miután három defektet is összeszedett. A Rally2 szabályozás értelmében ugyan folytatta a ralit, de erőfeszítései nem voltak elegendőek az első tízbe kerüléshez. Nagy pechje volt most is az észt pilótának, de valószínűleg vezetési stílusa is hozzájárult a defektekhez.

Az alzenaui csapatnak továbbra sincs jó éve, fő is a feje Andrea Adamo csapatfőnöknek. Nem jönnek a sikerek, miközben a Toyota nagy fölénnyel vezeti a gyártó ponttáblát. Jobban el kellene gondolkozniuk a Hyundainál az okokon, ha sikeresebbek szeretnének lenni.

Ott Tanaknak azért volt lehetősége kimutatni a foga fehérjét. Az utolsó szakaszon, a Power Stage-en megszerezte a győzelmet és az azért járó öt bónuszpontot. Neuville, Ogier, Evans és Rovanpera követték az első öt helyen és gyűjtötték be a helyezéseikért járó négy, három, kettő és egy pontot.

Teemu Suninen defektet kapott pénteken, de végül a hatodik helyre vitte célba autóját. Pierre Loubet idén először célba ért, s mindjárt az első tíz között. Ez azt is jelenti, hogy ralis pályafutása első pontjait szerezte a hetedik hellyel.

Takamoto Katsuta a Szafari Ralin második lett, most viszont idén először nem ért célba. Egy nagyobb ugratást követően a navigátora megsérült, s bár folytatták a ralit, de végül fel kellett adniuk a versenyt a navigátor fájdalmai miatt, akit később kórházba is szállítottak. Négy gyorsasági szakaszig tartott a japán pilóta számára az Észt Rali.

Az európai ralibajnok Alekszej Lukjanuk első világbajnok ralipontjait szerezte meg a nyolcadik hellyel, ráadásul domináns teljesítményt nyújtott a WRC3 kategóriában. A célba összetört autóval ért be, mivel a Power Stage-en megpörgött és megtörte autóját.

A két WRC2-es élmenő, Andreas Mikkelsen és Mads Östberg zárja az első tizet.

A Rali Világbajnokság négy hét múlva (2021. augusztus 24-27.) folytatódik a világbajnokságban debütáló Ypres Ralival. Tavaly a koronás versenynaptárban helyet kapott november végén a belgiumi rali az eredetileg ebben az időpontban sorra kerülő Japán Rali helyett. A rosszabbodó pandémiás helyzet miatt végül nem került megrendezésre az Ypres Rali sem.

2021-es Észt Rali eredménye

 1. Kalle Rovanpera (FIN)               Toyota Yaris                          2:51:29,1
 2. Craig Breen (IRL)                       Hyundai i20 Coupé                        2:52:29,0
 3. Thierry Neuville (BEL)               Hyundai i20 Coupé                        2:52:41,5
 4. Sebastien Ogier (FRA)              Toyota Yaris WRC                          2:52:53,1
 5. Elfyn Evans (GBR)                     Toyota Yaris WRC                          2:53:36,2
 6. Teemu Suninen (FIN)                Ford Fiesta                         2:58:36,4
 7. Pierre Loubet (FRA)                   Hyundai i20 Coupé                        3:00:17,4
 8. Alekszej Lukjanuk                      Skoda Fabia Evo WRC3               3:01:45,2
 9. Andreas Mikkelsen (NOR)        Skoda Fabia Evo WRC2               3:01:59,0
 10. Mads Östberg (NOR)               Citroen C3 WRC2                           3:02:15,7

A világbajnokság állása

 

 1. Sebastien Ogier (FRA)              Toyota Racing WRT                       148 pont
 2. Elfyn Evans (GBR)                     Toyota Racing WRT                       111 pont
 3. Thierry Neuville (BEL)               Hyundai WRT                              96 pont
 4. Kalle Rovanpera (FIN)               Toyota Racing WRT                         82 pont
 5. Ott Tanak (EST)                          Hyundai WRT                              74 pont
 6. Takamoto Katsuta (JPN)           Toyota Racing WRT                         66 pont
 7. Craig Breen (IRL)                        Hyundai WRT                              42 pont
 8. Gus Greensmith (GBR)             M-Sport WRT                              34 pont
 9. Dani Sordo (ESP)                       Hyundai WRT                              31 pont
 10. Adrien Fourmaux (FRA)          M-Sport WRT                              30 pont

Gyártók

 

 1. Toyota Racing WRC                  315 pont
 2. Hyundai WRT                            256 pont
 3. M-Sport Ford WRT                     125 pont
 4. Hyundai 2C Competition             36 pont

Forrás: facebook.com/amberprkft/