ROST25

Rost Andrea  Fotó: Dóka Attila

Rost Andrea
Fotó: Dóka Attila

Világhírű szopránunk, Rost Andrea pályafutásának 25. évfordulóját gálaesttel ünnepli az Operaház november 10-én az Erkel Színházban.

A 19:30-kor kezdődő nagyszabású koncerten Rost Andrea az operairodalom legszebb áriáiból szemezget, csupa olyan szerepet felelevenítve, amellyel bejárta a nemzetközi színtér leghíresebb színpadait.

Rost Andrea ünnepére ismét Magyarországra érkezik a szintén világhírű bolgár mezzoszoprán, Vesszelina Kaszarova, aki az Ezüst Rózsa Bál sztárvendégeként mutatkozott be a hazai közönségnek. A két kiemelkedő énekesnő a jeles alkalommal nemcsak szólóáriákat ad elő – együtt is színpadra lépnek. Andalító Offenbach-duettjük, a Barcarolle után férfi vendégeivel is énekel kettőst Rost Andrea. A jubileumi esten az ünnepelt meghívására fellép a világjáró olasz tenor, Luciano Ganci is. Az énekes Olaszország, Ausztria, Csehország, Izrael, az Arab Emirátusok, Korea, Kína, Szlovákia, Svájc, Kanada, Kazahsztán és Oroszország színpadai után Rost Andrea gálaestjén mutatkozik be Budapesten. Ganci és Rost Andrea előadásában Pinkerton és Cso-cso-szán kettőse csendül fel. Az olasz tenor szólóáriái mellett közreműködik a Traviata nagyáriájában is. A nagyszabású gálaesten a hazai művészek közül színre lép még az új generáció két képviselője: Cser Krisztián és Nagy Zoltán. A műsorban Rost Andrea operaszínpadi debütálásának emlékére felhangzik Gounod: Rómeó és Júliájából Júlia keringője, valamint további részletek Bizet: Carmen, Verdi: Traviata, Mozart: Figaro házassága, Leoncavallo: Bajazzók, Saint-Saëns: Sámson és Delila és Puccini: Pillangókisasszony című operáiból.

A különleges est karmestere Kesselyák Gergely, rendezője Alföldi Róbert, díszlettervezője Zöldy Z Gergely.

Rost Andrea 1989-es Erkel színházi bemutatkozása és az évi versenygyőzelme óta (Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyen) nagyívű nemzetközi hírű pályát járt be. Nem sokkal diplomája megszerzése után, 1991-ben a Wiener Staatsoper magánénekese lett, innen indult karrierje, amely az operavilág legjelentősebb állomásai felé vette az irányt. Rost Andrea pályafutása során a lírai szoprán szerepkör leghíresebb nőalakjait énekesi teljesítménye mellett mindvégig hiteles színészi megformálással keltette életre. A kezdetektől napjainkig Rost Andrea bejárta többek közt a milánói Scala, a New York-i Metropolitan, Salzburg, Chicago, Washington, Los Angeles, São Paulo, London, Párizs, Madrid, Brüsszel színpadait. A legnagyobb karmesterekkel dolgozott együtt, fellépett többek közt Riccardo Muti, Solti György, Claudio Abbado, Fischer Ádám és James Levine vezényletével. Személye koncert- és dalénekesként is ismert a világ zenei színpadain; megszámlálhatatlan hangversenyt adott a leghíresebb termekben, többek közt a londoni Wigmoor Hallban, a zürichi Tonhalléban, a bécsi Musikvereinban, a Los Angeles-i Hollywood Bowlban, a tokiói Suntory Hallban. Számos CD-, és DVD-, a közelmúltban pedig több hangoskönyv-felvételen működött közre. Idén az Operamesék c. albumon nyújtott alakításáért az Év Hangoskönyv Hangja-díjat is átvehette.

Rost Andrea az opera világának olyan alakja, aki nemcsak a hazai operatörténetbe írta be a nevét, személye pedig nemcsak a közönséget varázsolja el. Ő az első magyar operadíva, akinek alakításai ékszerkollekciót ihlettek. Egy hazai tervező dizájner a művész 25 éves jubileumára készítette el azt a kollekciót, amelyeket Rost Andrea egy-egy híres Verdi-operában játszott szerepe, Gilda, Violetta és Desdemona hősnői ihlettek. Rost Andrea népszerűsége és aktivitása töretlen, ma is előszeretettel nyit kapukat új műfajok felé is. Aki követi pályafutását, tudja: a világhírű magyar lírai szoprán hangja ma is ugyanolyan lebilincselően, ezüstösen cseng, mint amikor először lépett az Erkel Színház színpadára Júlia szerepében.

A Magyar Állami Operaház 2014/15-ös évadában két bemutatóban is szerepet vállalt: hatalmas sikert aratott a Bajazzók Neddájaként, Gounod Faustjának májusi premierjén pedig Margitot kelti életre Michał Znaniecki rendezésében. A két új produkció között láthatják elragadó Cso-cso-szánját és színre lép a Figaro házassága Grófnéjaként.

25 éves jubileumával kapcsolatban így vall: „November 10-én nagy produkcióra készülök az Erkel színpadán. 1989-ben még az énektanárom izgult itt értem, amint Gulyás Dénes rendezésében és ugyancsak az ő partnereként színre léptem. Nagyon szeretem a kerek dolgokat, visszatérni oda, ahonnan elindultam, nekem ez tényleg egy nagy ünnep, és 25 év mégiscsak egy negyed évszázad, egy emberöltő. Júliával kezdem az előadást, ahogyan a pályámat is vele kezdtem.”

„Rost Andrea elsőrangú énekes, aki ugyancsak feladja a leckét az őt követőknek. Énekét hallgatva egyértelművé válik, hogy Verdi hősnője, énekesi és színészi képességeit tekintve is tökéletesen illik hozzá. Az első felvonásban mindent hangról hangra énekelt, könnyedén, a színháztermet teljesen betöltő csillogó, ezüstös szopránján. Rost Andrea előadásában Violetta beteges és törékeny, döntéseiben mégis határozott és magabiztos. Az utolsó felvonásban Rost Andrea egyértelműen tudta, hogyan kell megformálni a halált egy intenzitásában egyre növekvő zenei struktúrában.” – John Higgins a The Timesban a Royal Opera House Traviata előadása kapcsán