Romonyán lesz az újabb gyermekhospice ház

A Szemem Fénye Alapítvány nevéhez fűződik Magyarország első két gyermekhospice házának megnyitása, és most összeállt a terv a következőhöz is. Még ebben az évben elkezdődhet egy újabb létesítmény megépítése a Pécs közelében fekvő Romonyán.

Az ingyenesen igénybe vehető gyermekhospice szolgáltatás bevezetése a pécsi központtal működő Szemem Fénye Alapítvány nevéhez köthető, amely 2010-ben alapította első létesítményét, a Dóri Házat. Az állami támogatás nélkül, önerőből igazgatott központ a gyógyíthatatlan beteg gyermekek ellátásával foglalkozik, emellett a családoknak is teljes körű figyelmet szentel.

Az alapítvány arra törekszik, hogy akár a gyermekhospice házban lévőknél, akár az otthoni ellátást választóknál a gondozás mellett élhetővé és elviselhetőbbé tegyék a hétköznapokat. Huszonnégy órás felügyeletet és széles körű segítséget kapnak az orvosok, ápolók, gyógytornászok, gyógypedagógusok, pszichológusok, zeneterapeuták, dietetikusok alkotta csapattól, függetlenül attól, hogy milyen jellegű betegségben szenved a gyermek.

A nemzetközi színtéren már elterjedt gyermekhospice szolgáltatás itthon még mindig gyerekcipőben jár. 2010-ben Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány vezetője indította el a kezdeményezést, amely rengeteg beteg gyermek és családja életét tehermentesítette a nehéz időkben. Munkája nem maradt visszhang nélkül: az egészségügyi kormányzat is komolyabban elkezdett foglalkozni a területtel.

Az alapítvány 2015-ben egy újabb gyermekhospice ház létesítésébe kezd. A mára már kiforrott elképzelések szerint egy 1300-1400 m2-es épület és körülötte egy több mint 20 000 m2-es park alkotja majd az új központot, amelyben 8 gyermek és 6 fiatal felnőtt ellátására nyílik lehetőség. A külön terápiás részlegen számos kezelést (hidro-, játék-, gyógy- és zeneterápiát) is igénybe vehetnek a beteg gyermekek.

A romonyai gyermekhospice ház megvalósulásához a Szemem Fénye Alapítvány most a lakosság és a gazdasági szereplők segítségét keresi. A tervek szerint már idén megindulhat az engedélyeztetés és a kivitelezés.  A támogatás lehetőségeiről a Szemem Fénye Alapítvány hivatalos oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők: www.szememfenye.hu