Roma holokauszt – Megemlékezéseket tartanak az emléknapon

Ma van a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, Magyarországon is több helyen tartanak megemlékezést.

    Budapesten koszorúzással egybekötött emlékműsort tartanak délután a Nehru parton, a roma holokauszt áldozatainak emlékművénél a Roma Club Kulturális és Közösségépítő Alapítvány, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ rendezésében. A megemlékezésen beszédet mond Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Vadászi István, a Roma Club Alapítvány alapítója és Csóka János Pál, a FRNÖ elnöke.
    Csütörtök délután a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban megemlékezést tartanak, és megnyitják a Miranda – a cigány holokauszt című kiállítást. A rendezvényen felszólal Petri Tuomi-Nikula, Finnország budapesti nagykövete, Beer Miklós katolikus püspök, Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk egyesület vezetője.
    Csütörtök este a VIII. kerületi Jézus Szíve-templomban ökumenikus imádságot tartanak a Sant’Egidio közösséggel. Az imaórát Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök vezeti, könyörgést mond Fabiny Tamás evangélikus püspök és Radnóti Zoltán rabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége rabbitestületének elnöke.
    A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. Becslések szerint a roma holokauszt (porrajmos – elnyeletés, elpusztítás) idején a nácik a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg, közülük 23 ezret Auschwitzban. A történészek ötezer és hetvenezer közé teszik azon magyarországi romáknak a számát, akik koncentrációs táborokban vesztették életüket.

Forrás:MTI