ROHAM INDULT A NULLA SZÁZALÉKOS VÁLSÁGKEZELŐ HITELPOPGRAMÉRT AZ MFB PONTOKON

Jelentős az érdeklődés a válság hatásainak kivédésére átdolgozott, európai uniós forrású Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) iránt, amely már igényelhető az MFB Pontokon. A változatlanul nulla százalékos kamat mellett elérhető hiteltermék az eddigi beruházási célok mellett önálló forgóeszköz és likviditás finanszírozást is biztosít a vállalkozások számára. A 137 milliárd forinttal növelt keretösszegű program ezzel a legjobb árazású finanszírozási lehetőség a gazdasági visszaesés alatti működés biztosításához, illetve a legolcsóbb megoldás a krízis utáni technológiai versenyre történő felkészüléshez is.

Az MFB Csoport a kormányzati válságkezelő intézkedések részeként több mint 1500 milliárd forint keretösszegű gazdaságélénkítő csomagot hirdetett. A finanszírozási programcsomag célja, hogy a hitel-, tőke- és garancia eszközök összehangolásával hatékony segítséget nyújtson a vállalkozások likviditási problémáinak megoldására, a munkahelyek megőrzésére, valamint ösztönözze a beruházási, fejlesztési tevékenységet és a cégek hazai kézben való megőrzését. A program részeként az MFB – az uniós forráskezelésben résztvevő társintézményekkel együttműködésben – átdolgozta a legnépszerűbb uniós forrású hitelprogram, a KKV Technológia Hitel néven ismert termék feltételeit, hogy az a leghatékonyabban segítse a hazai vállalkozásokat.

A KKV Technológia Hitelprogram átalakított és új célok között felosztott 137 milliárd forinttal megemelt keretösszegének 50%-a beruházási célra, 50%-a pedig a likviditás, működés finanszírozására fordítható. A hitel futamideje beruházási hitelcél esetén maximum 7 év, a felvehető legmagasabb hitelösszeg pedig 150 millió forint. Forgóeszköz és likviditás finanszírozás esetén a futamidő maximum 5 év, a legmagasabb hitelösszeg pedig 300 millió forint lehet. Az ügyfelek által fizetendő kamat mindkét esetben nulla százalék. A nulla százalékos hitel június 12-től igényelhető országszerte, az MFB Pontok hálózatában.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program feltételrendszerének megfelelően a hitel felvételére devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén – a közép-magyarországi régió kivételével – székhellyel, telephellyel illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén – a közép-magyarországi régió kivételével – fiókteleppel rendelkező KKV-k jogosultak. A program keretösszegét az MFB az uniós forráskezelésben résztvevő társintézményekkel együttműködésben az európai uniós forrású GINOP-hiteltermékek keretében még szabad források többségének átcsoportosításával alakította ki.

Az uniós forrású hitelprogram mellett április 30-tól már elérhetők azok a hitel-, tőke- és garanciaprogramok, melyeket az MFB és az MFB Csoport tagvállalatai biztosítanak a hazai vállalkozásoknak a koronavírus járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására és jövőbe mutató terveik megvalósítására. Az újonnan kidolgozott, illetve jelentősen átalakított három hitel-, kettő garancia- és négy tőkeprogram a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok számára is célzott módon biztosítja a működés fenntartásához, munkavállalóik megtartásához, illetve beruházásaik megvalósításához szükséges forrást. A tőkeprogramok a Hiventures Zrt., illetve piaci alapkezelők, míg a Krízis Garanciaprogram a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében érhető el.

Az egyes hitelprogramokról bővebb információ az MFB weboldalán, a vállalkozásoknak szóló garancia és tőkeprogramokról a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a Hiventures Zrt. oldalain olvasható.