Ricsi újabb világklasszissal remizett

Rapport Richárd (2680 Élő-pont) folytatta remek sorozatát. A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sakkozó holtversenyben az első helyen végzett Bulgáriában egy rapid versenyen, ahol például a világklasszis VeselinTopalov (2774) is a mezőny tagja volt.

Ricsi remek heteket tudhat maga mögött, hiszen egy spanyolországi tornán harmadik helyet ért el, majd a Bajnokcsapatok Európa Kupáján negyedik lett francia klubjával. Utóbbi versenyen ráadásképp döntetlent ért el a világklasszis Teimour Radjabov (2723  )ellen. Ezúttal Bulgáriában volt jelenése a Duna menti országok 2. rapid versenyén, ahol holtversenyben az élen végzett.

„Ez kitűnő eredmény, hiszen a favorit nem kisebb név volt, mint a jelenlegi világranglista kilencedik Veselin Topalov, aki 2010-ben még világbajnoki döntőt játszott Vishy Ananddal.” – kezdte az értékelést a 17 éves nagymester szakmai menedzsere, dr. Flumbort András. „Egy szimultán versenyen Ricsi már asztalhoz ült vele Bécsben, akkor látványos játékkal le is győzte sötéttel egy Királyindiai védelmű játszmában. Ezúttal is izgalmas partit játszottak, Ricsi végül döntetlenre mentett, ez volt a második bravúrja rövid időn belül világklasszis, a legszűkebb elithez tartozó játékos ellen. Voltak szép játszmái, kilenc forduló alatt négy-négy győzelemmel és döntetlennel, valamint egy vereséggel hat pontot gyűjtött. Harcban volt az utolsó pillanatig az első helyért, a holtversenyből végül a harmadik helyen került ki.

Sokan talán legyintenének első hallásra, pedig manapság már egy rapid versenynek is nagyon komoly presztízse van. „Egyre nagyobb tekintélyük van ezeknek a versenyeknek, már rengeteg ilyen típusú versenyt rendeznek szerte a világon a legnagyobb nevek részvételével. A Nemzetközi Sakkszövetség nem olyan rég bevezette a Rapid Élő pontszámot is. Komoly eredményt ért el Ricsi, és bizonyította, hogy gyors játékban sem kell félteni. Jó volt a mezőny: balkáni, horvát, szerb, bolgár, ukrán, moldáv, osztrák és német versenyzőkkel. Ricsi agresszív sakkja nagyon jól érvényesült ellenük. Az az egy vereség pedig benne van, hiszen a jóval kevesebb gondolkodási időnél a hibázásra is sokkal nagyobb az esély. Elmondható, hogy Ricsi abszolút jó úton halad továbbra is. A Spanyolországban megkezdett, és Rodoszon folytatódott pozitív irány ezúttal sem tört meg. Elég, ha azt nézzük, hogy ezzel a teljesítménnyel 10 Élő-pontot nyert, teljesítménye 2722 élő pontnak felelt meg. Erre van szüksége Ricsinek, minél több gyakorlásra, hasonlóan erős játékosok ellen.”

Abban nem is lesz hiány, hiszen előbb a német, majd az osztrák Bundesliga idei szezonja is megkezdődik. „Ebben a hónapban még két Bundesliga forduló vár rá, most debütál új csapatában, a Hockenheimben, ahol a legendás ex-világbajnok, AnatolyKarpov is csapattársa. Ez picit más típusú verseny, mint egy körmérkőzéses, vagy egy nyílt torna, több idő van felkészülni az ellenfelekből. A lényeg, hogy tovább gyakoroljon, hiszen ezzel együtt már csak három verseny van hátra a legfontosabb eseményig, 2014 legnagyobb megmérettetéséig, a Wijk aan Zee-i szupertornáig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*