Ricsi nehéz döntése

Rapport Richárd teljesítményére már az Amerikai Egyesült Államokban is felfigyeltek – zártuk legutóbbi írásunkat a Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sportolóról. Lerántjuk a titokról a leplet: konkrétan arról van szó, hogy Ricsit a patinás Texasi Egyetem (The University of Texas at Brownsville – UTC) kereste meg, azzal a kéréssel: kezdje meg náluk felsőfokú tanulmányait.

A legfiatalabb magyar sakkmester épphogy betöltötte 17. életévét, de már egyetemi ösztöndíjajánlattal keresték meg Texasból – természetesen sakkteljesítményével hívta fel magára a tengerentúli iskola figyelmét. Ricsi egy lengyel nagymestertől, Bartlomiej Maciejától kapta a megtisztelő levelet, melyben elmeséli, hogy 2012 decembere óta vezeti a sakkprogramot Texasban és szeretné, ha őt is a köreiben tudhatná.

Az egyetemen olyan neves sakkozók tanulnak vagy tanultak, mint Timur Gareev (Élő-pont: 2674), Axel Bachmann (2529) vagy éppen Anton Kovalyov (2606). Ricsit teljes ösztöndíjajánlattal keresték meg, ami magába foglalja a tandíjat, a szállást, a versenyek nevezési díját és még költőpénzt is kapna. Csak ízelítőképp: alapesetben 14-15 ezer amerikai dollárba (kb. 3 400 000 forint) kerül az éves hallgatói tandíj…

Rapport Richárd

Rapport Richárd

Emellett Macieja minden szemeszterben teljesen ingyen foglalkozna vele, képezné és edzené őt. Az egyetem pedig finoman szólva is exkluzív környezetet kínál, ugyanis a mexikói határ mellett közvetlenül a tengerparton fekszik. A közép-amerikai ország közelsége miatt nemcsak angol, hanem spanyol képzésben is részesülne a fiatal sportoló, de ezen kívül is szinte bármilyen szakra be lehet iratkozni: biológiát, informatikát, matematikát és pszichológiát is oktatnak többek közt.

Mindezek ellenére, ha fájó szívvel is, de reálisan végiggondolva, Ricsi szüleivel közösen úgy döntött, hogy egyelőre nem él a lehetőséggel. Félreértés ne essék, koránt sem arról van szó, hogy teljesen elvetné ezt az óriási lehetőséget, de most függőben hagyja a dolgot. Ricsi ugyanis most csak és kizárólag a sakk-karrierjére szeretne koncentrálni. A világhírű és rendkívül magas színvonalú amerikai egyetemi képzés mellett ez szinte lehetetlen lenne egy 17 éves fiú számára.

Ricsi most azt tartja a legfontosabbnak, hogy betörjön a sakk-elitbe, versenyezzen, amihez napi 8-10 órát kell csak a sportágban töltenie, a többi időben pedig fejben teljes pihenésre van szüksége. Az ajánlatot így jelen pillanatban nem fogadja el, majd pár éven belül újra elgondolkozik rajta, ha már jobban látszik, hogy mennyire teljesedhet ki karrierje.

A fiatal sakkozó tehát korát meghazudtolva, tiszta fejjel, felnőttként hozta meg élete egyik legfontosabb döntését és bár elutasító levelet kellett írnia az emiatt érezhetően nagyon szomorú Maciejának, felajánlotta, hogy bármilyen segítséget megad a jövőben az egyetem felé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*