Régi pompájában ragyog a Schönbrunni Kastély Pálmaháza

Négy év után ismét teljes egészében a látogatók rendelkezésére áll a Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaház, Bécs egyik kedvelt turistalátványossága. Az aprólékos előkészítésnek köszönhetően a felújítás kevesebbe került, mint tervezték.

 Palmahaz regen (c) Bundesgärten Wien_Innsbruck

A Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaházat 1881-82-ben Franz Xaver Segenschmid tervei alapján építették, impozáns méreteivel és egyedi vaskonstrukciójával az utolsó ilyen jellegű épületek egyike Európában. A műemlékvédett Pálmaházról 2008-ban állapították meg, hogy a szerkezet egyre intenzívebb korróziója miatt sürgősen fel kell újítani.

Az alapos előkészítést követően a munkákat 2011-ben kezdték meg, méghozzá javarészt folyamatos működés mellett. A látogatóknak csupán 2013 nyarán illetve 2014 nyári munkanapjain kellett lemondaniuk a 118 méter hosszú Pálmaház megtekintéséről.

Először az északi oldalon lévő pavilon, a Hidegház újult meg, majd a déli szárny, a Trópusi Ház következett. A 28 méter magas középső pavilon, ahol a temperált klímát kedvelő növények láthatók, 2013-2014-ben került sorra. Nemcsak az erősen elrozsdásodott szerkezeti elemeket és a csavarokat cserélték ki, de a gépészeti berendezéseket is modernizálták. Újakra cserélték az elektromos vezetékeket, a fűtés csöveit valamint automatizálták a szellőztetést és az esőztető berendezést is.

A felújítás 6,8 millió euróba került, ami az aprólékos előkészítésnek köszönhetően messze alulmaradt a tervezett 9,2 milliónak. A munkák során mindvégig messzemenőkig odafigyeltek a speciális klimatikus viszonyokat igénylő növényekre.

Palmahaz (c) SKB