Reformáció 500 – Történelmi drámával ünnepel a debreceni Csokonai Színház

A Menekülők című történelmi dráma díszelőadásával ünneplik a reformáció 500. évfordulóját október 30-án a debreceni Csokonai Színházban – tájékoztatta az MTI-t a teátrum sajtóreferense.

    Vajland Judit emlékeztetett: a jeles évforduló alkalmából a színház, a Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen önkormányzata “Akikre nem volt méltó e világ” címmel tavaly novemberben hirdetett drámapályázatot. Győri L. János és Győri Katalin közösen írt műve 45 érvényes pályamunka közül nyerte el a fődíjat. A darabot Visky Andrej állítja színpadra, a dramaturgiai munkában édesapja, Visky András volt segítségére – tette hozzá.
    A Menekülők című dráma 1660-ban, Várad eleste után játszódik, amikor a váradi diákok a török dúlást követően Martonfalvi György professzor vezetésével Debrecenbe menekülnek. Az 1600-as évek második felében a kollégium komoly nehézségekkel küzd: a diákoknak nincs elegendő élelmük és megfelelő szálláshelyük, állandóak a diáklázadások, fegyveres összeütközések. A török által megsarcolt, kizsigerelt városnak a megélhetés és saját kollégiumának fenntartása is nagy nehézséget okoz, ugyanakkor ebben a helyzetben Debrecen vezetői és a közösség egésze szembe találja magát a menekültek, a váradiak befogadásának dilemmájával. A dráma részben erről a dilemmáról, részben a közvélemény által korábban súlyosan félreismert Lippai professzor és Lippainé tragikus sorsáról szól.
    Vajland Judit kiemelte: a szerzőpáros élete szorosan kötődik a Debreceni Református Kollégiumhoz. Győri L. János kutatóként a kollégium történetével foglalkozik, Győri Katalin, aki jelenleg a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanára, a kollégiumban nőtt fel, édesapja jelenleg is az ott működő gimnázium igazgatója.
    A szerzők célja egy olyan történet megírása volt, amely mai figurákkal mutat be egy kort, amelynek eddig még nem született irodalmi feldolgozása. A dráma főbb szerepeiben Kiss Gergely Máté, Bacsa Ildikó, Papp István, Kránicz Richárd, Bakota Árpád és Újhelyi Kinga látható majd – fűzte hozzá.

Forrás:MTI