Reagált az IMF a Matolcsy Györgyhöz köthető könyvbotrányra

sakk_es_pokerNem adhat ki a Nemzeti Bank vagy a kormányzat felelős vezetője olyan információt, ami hatással lehet a forint árfolyamára – nyilatkozta a Klubrádiónak Róna Péter. Az MNB felügyelőbizottságának LMP –s delegáltja szerint ha kiderül, hogy valóban ez történt Matolcsy György és a Goldman Scahs esetében rendkívül súlyos hiba történt, amit ki kell vizsgálni.

Közben reagált az IMF a Matolcsy Györgyhöz köthető könyvbotrányra. Gerry Rice nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató washingtoni tájékoztatóján egy kérdésre válaszolva közölte, nem tud a konkrét esetről, de a Nemzetközi Valutaalapnál létezik egy megállapodás, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatos információkat bizalmasan kezelik.  Egy napokban megjelent könyvben a Nemzetgazdasági Miniszterből kinevezett MNB elnök volt kabinetfőnöke egyebek mellett arról is megemlékezik, mikor néhány éve a magyar kormány az IMF fordult, és ezt Matolcsy György már a hivatalos bejelentés előtt elárulta a Goldman Sachs munkatársainak. Matolcsy György néhány napja személyesen méltatta a szerzőt, míg mostanra a Nemzeti Bankvezetője fikciónak nevezte a leírtakat, amit Pleschinger Gyula jelenlegi Monetáris Tanácstag, akkori NGM-államtitkár is közleményben igyekezett cáfolni.

Az ellenzéki pártok szerint viszont az eset is bizonyítja a Jegybank elnök alkalmatlan a pozíciójára, mert bennfentes kereskedésre alkalmas titkokat fecsegett ki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*