Rapport: tornáról tornára

A magyarok egy része már a múlt héten is Malmöre figyelt az Eurovíziós Dalfesztivál döntője miatt, pedig az igazi nagyágyú még csak most érkezik a svéd városba. Rapport Richárd ugyanis ByAlexnél sokkal vérmesebb reményekkel utazik Svédországba, igaz, nem éneklésben, hanem sakkban készül tornagyőzelemre.

Immáron 21. alkalommal rendezik meg Malmöben a Sigeman tornát, melyet erőssége miatt a világ legrangosabb seregszemléjének tartott Wijk aan Zee kistestvéreként szokás emlegetni. Tavaly még Lékó Péter képviselte a tornán Magyarországot, ezúttal azonban Rapport Richárd (2674 Élő-pont) kapott meghívást a viadalra.

A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sportoló harmadik kiemelt lesz a nyolc résztvevős tornán. A verseny honlapja szerint bevált gyakorlat a szervezőknél, hogy minden évben meghívnak egy-egy ifjú tehetséget, így esett a legfiatalabb magyar nagymesterre a választásuk. Ricsit ennek ellenére igen komolyan fogják venni ellenfelei és nemcsak idei remek eredményei miatt, hanem mert egy éve éppen az a Fabiano Caruana diadalmaskodott, akinek szintén fiatal tehetségként volt Malmöben jelenése.

„Kicsit sajnálom, hogy az Európa-bajnokságra nem tudtam elmenni, de nem akartam az egész májust végigjátszani, hiszen Malmö után még megyek a francia csapatbajnokságra is” – mesélte nekünk nem sokkal elutazása előtt a 17 éves sakkozó. „Persze óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy ott lehetek Svédországban. Kicsit meglepett, amikor megkaptam a meghívót, hiszen még jóval kevesebb Élő-pontom volt, mint most. De természetesen nagyon örültem a lehetőségnek.”

Ricsi néhány ellenfelét is ismeri már. „Az angol Nigel Short (2681) a második kiemelt, ő világbajnoki döntőt játszott Kaszparovval, vagyis nagyon erős. Az első helyre rangsorolt Loek van Wely (2689) a francia tornán például a csapattársam lesz, de még nem igazán ismerem. Nem úgy Nils Grandeliust (2556), akivel már kétszer is remiztem. A többiekkel még nem találkoztam a tábla előtt ülve.”

Rajtuk kívül a bosnyák Ivan Sokolovval (2642) és még három hazai versenyzővel ülhet asztalhoz Ricsi, ők név szerint Emanuel Berg (2561), Hans Tikkanen (2537) és Jonny Hector (2512). „Ott motoszkál bennem, hogy szívesen megnyerném a tornát. De ha már három pluszt csinálnék, azzal is elégedett lennék, igaz, az a végső győzelemhez még nem lenne elég.”

Ricsi egy nappal korábban érkezik meg Svédországba, ahonnan villámgyorsan távozik, ugyanis a torna után rögtön a francia csapatbajnokságon van jelenése, ahol ráadásul a címvédő gárdát erősíti. „Laurent Fresinet szólt nekem, hogy keresnek egy játékost. Bár tavaly is nyert már a csapat, most még erősebbek lettünk és ezt nem magam miatt mondom, hanem mert leigazoltuk Maxime Vachier-Lagravét is, aki a legjobb francia szerintem jelenleg. Még így sem lesz egyszerű dolgunk, hiszen nagyon színvonalas a mezőny, könnyen lehet, hogy erősebb, mint Malmöben. De címvédőként a név kötelez minket!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*