Rapport Malmö után Franciaországban is tarolt

Rapport Richárd fantasztikus három hetet zárt. Azután, hogy megnyerte a malmöi sakk szupertornát, szó szerint rögtön Franciaországba utazott a csapatbajnokságra, ahol tíz partiból hetet megnyerve bajnoki címhez segítette klubját, a Clichy-t. A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sportoló legyőzte nagy ellenfelét, a német Arkadij Naiditschot, ráadásul 2693-ra növelte Élő-pontjainak a számát.

Rapport Richárd május végén nyerte meg a hétfordulós malmöi tornát, ahonnan nyomban Franciaország felé vette az irányt, ahol tíz parti várt rá a csapatbajnokságban, vagyis gyakorlatilag 17 meccset nyomott le pihenés nélkül, nem mellesleg rendkívül eredményesen. „Az utazás rengeteget kivett belőlem, volt is egy kis holtpontom Franciaországban, de remekül ment a játék. Aztán jött egy szabadnap, amikor sikerült összeszednem magam” – mesélte nekünk a legfiatalabb magyar nagymester.

Az, hogy az utazás mennyire kifárasztotta, az ellenfeleinek nem igazán tűnhetett fel, hiszen a tíz forduló alatt hétszer is győzött Ricsi és háromszor remizett. „Nagyon jól ment a csapatnak, sokkal simább győzelmet arattunk, mint tavaly. 88 parti volt összesen, ebből mi csak 4-et veszítettünk el az egész bajnokságban. Az utolsó két döntetlent sajnálom picit, de azért elégedett lehetek.”

Hasonló véleményen volt szakmai menedzsere, dr. Flumbort András is. „Tízből nyolc és fél pontot szerzett, ami kitűnő eredmény, oroszlánrésze volt a Clichy bajnoki címében. Arkadij Naiditsch legyőzését tartom a legnagyobb szakmai eredménynek, talán ezzel sikerült elégtételt venni amiatt, hogy Wijk aan Zee-ben Naiditsch nem kis szerencsével letaszította Ricsit az első helyről azonos pontszámmal. Gyönyörű parti volt egy klasszis sakkozó ellen, lehengerlő győzelmet aratott. A David Alberto elleni sikerét is meg kell említeni, de Andrej Szokolov ellen is agresszív, támadó stílusban nyert.”

Még egy partiját kell mindenképp megemlíteni a 17 éves sakkozónak, amikor egy régi barátja, Gaál Ede újítását használta. „Nagyon régóta ismerem Edét, jó barátok vagyunk. Egy teljesen amatőr sakkozóról van szó, aki egyszer elmondta, hogy van egy újítása, beszélgessünk róla. Az egyik partiban pedig volt rá lehetőségem, hogy kipróbáljam, gondoltam miért is ne, és bejött. Gyakorlatilag ezzel már akkor vége lett a partinak, amikor elkezdtük. Még nem volt időm megköszönni, most fogom elújságolni neki a dolgot.”

Az utolsó két fordulóban Ricsi akár a 2700 Élő-pontra is ráhajthatott volna, de végül az első táblára kérte magát – más, szakmai szempontokat tartott fontosnak. „Nem azt nézte első sorban, hogy könnyebben gyarapítsa Élő-pontjai számát, hanem minél erősebb ellenfelekkel szeretett volna asztalhoz ülni” – árulta el nekünk Flumbort. „Remizett végül mindkétszer, de a teljesítményéről így is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen még tábladíjat is nyert. Nagymestereket vert könnyedén, látványos, káprázatos játékkal.”

Ráadásul még elég sok Élő pontot is gyűjtött, már nagyon közel van a 2700-as, már egyáltalán nem csak álomhatár. „Malmöben 3 Élő pontot szerzett, míg a Francia Bajnokságban 16-ot, vagyis a júliusi ranglistán várhatóan 2693 Élő-pontja lesz. Már tényleg ott van a 2700 kapujában! Hogy ez mekkora dolog? Elég, ha csak megemlítem, hogy Ricsi 9 évesen kezdett el csak sakkozni, a mai nagymenők az ő korában már versenyeztek. Ennek ellenére Lékó Péter például csak 20 éves kora után jutott el erre a szintre, Almási Zoltán pedig már elmúlt 30 is, amikor elérte a 2700-as álomhatárt. Ezzel júliustól Ricsi lesz a harmadik legjobb magyar a férfiak mezőnyében, és kb. 13 helyet lép majd előre a világranglistán. És még csak 17 éves.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*